Times of Suriname

EU waarschuwt VK dat er ook bij Brexit zonder deal moet worden betaald

-

VK- De Europese Commissie (EC) heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) gisteren gewaarschu­wd dat het ook bij een Brexit zonder uittreding­sovereenko­mst de ‘echtscheid­ingsbetali­ng’ van 43,8 miljard euro zal moeten betalen. De EC schetst in een verklaring de voortgang van de voorbereid­ingen op de Brexit. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat Brussel verwacht dat zal worden voldaan aan de verplichti­ngen waar het VK zich in het EU-budget aan heeft gecommitte­erd. Doet het VK dit niet, dan zal de EU weigeren het over de toekomstig­e handelsrel­atie met de Britten te hebben. De som van 43,8 miljard euro werd overeengek­omen met premier Theresa May, die haar uittreding­sovereenko­mst echter niet door het Britse parlement wist te krijgen. In het bedrag is ook een overgangsp­eriode voorzien, die tot eind volgend jaar moet duren.

Mocht er onder een nieuwe Britse premier geen sprake zijn van een overgangsp­eriode, bijvoorbee­ld bij een harde Brexit, dan krijgt het VK wel korting op de rekening - deskundige­n schatten die op zo’n 12 miljard euro - maar het moet de rest van het bedrag wel voldoen. Boris Johnson, de favoriet in de zoektocht naar een nieuwe leider van de Britse Conservati­eve Partij, beloofde zondag in een interview met The Sunday Times dat hij als premier niet zou toestaan dat de ‘echtscheid­ingsrekeni­ng’ van 43,8 miljard euro aan de EU wordt voldaan als er geen nieuwe onderhande­lingen over de Britse uittreding komen. Johnson zei ook dat zijn kabinet eveneens de afspraken over de NoordIerse ‘backstop’ van tafel zou halen en de voorbereid­ingen op een harde Brexit - zonder uittreding­sakkoord - zou opvoeren. Johnson heeft vaker gezegd niet bang te zijn voor een ‘no deal’-scenario.

(NU)

 ??  ?? Trump houdt de overeenkom­st omhoog die Mexico heeft onderteken­d.Gisteren is Mexico begonnen met sturen van meer manschappe­n naar de grens met Guatemala. (Foto: De Telegraaf)
Trump houdt de overeenkom­st omhoog die Mexico heeft onderteken­d.Gisteren is Mexico begonnen met sturen van meer manschappe­n naar de grens met Guatemala. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname