Times of Suriname

Bondscoach VS emotioneel door bizarre zege

-

VOETBAL Bondscoach Jill Ellis van de Verenigde Staten had dinsdagavo­nd moeite om haar emoties in bedwang te houden na de uitstekend­e start van haar ploeg op het WK voor vrouwen. De Amerikanen schreven in Frankrijk historie met een 13-0-zege op Thailand, de grootste overwinnin­g ooit op een WK.

“Ik moest enkele tranen laten toen ik naar mijn ploeg aan het kijken was”, bekende Ellis na de wedstrijd in Reims. “Het was echt geweldig. Als je respectvol naar je tegenstand­er wil zijn, dan moet je alles geven. En dat hebben we gedaan.” Bij rust leek de schade voor Thailand nog enigszins mee te vallen. De ploeg keek halverwege tegen een 30achterst­and aan. De Amerikaans­e vrouwen weigerden echter gas terug te nemen en lieten na rust geen spaan heel van de nummer 34 op de wereldrang­lijst.

De regerende wereldkamp­ioen sloeg in de eerste tien minuten na rust vier keer toe en maakte in de laatste twintig minuten nog eens zes doelpunten, waardoor de VS op indrukwekk­ende wijze de grootste zege op een WK ooit boekte. Het record dateerde van 2007, toen de Duitse vrouwen met liefst 110 te sterk waren voor Argentinië.

Bondscoach Ellis toonde zich na de spectacula­ire WKopening vooral lovend over sterspeels­ter Alex Morgan, die vijf van de dertien treffers voor haar rekening nam en zo al vaker scoorde dan welk land dan ook tot dusver dit eindtoerno­oi. “Je ziet graag dat je aanvallers goed in het toernooi zitten en dan is dit natuurlijk een geweldige start, vooral voor Morgan. Hopelijk kan ze dit niveau tot de finale vasthouden”, zei Ellis, die geen moment overwoog om haar spelers te instrueren rustiger aan te doen tegen Thailand. “Op een WK kan doelsaldo van belang zijn en daarom zie ik het niet als mijn taak om mijn spelers in toom te houden. Dit is waar ze van hebben gedroomd. Ik respecteer Thailand en heb na afloop tegen onze tegenstand­ers gezegd dat ze niet moeten opgeven. Voor ons is het zaak, om bescheiden te blijven en nog beter te worden.” (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname