Times of Suriname

Lonen gaan volgend jaar echt stijgen

-

AMSTERDAM - Eindelijk gaan ook de werkenden profiteren van de goed draaiende economie. Volgend jaar groeien de lonen met 3,7 procent, in 2021 zelfs met 3,8 procent voorspelt De Nederlands­che Bank (DNB). Daarmee komt de loongroei flink hoger uit dan de verwachte inflatie, dus de koopkracht van mensen met een baan zal flink toenemen. Dat is een mooie opsteker nu de economie het steeds meer van de binnenland­se vraag moet hebben. Naast de huishouden­s is het vooral de overheid die met extra bestedinge­n de groei overeind houdt, blijkt uit de studie van DNB. De sterke loongroei, dit jaar verwacht DNB 2,8 procent hogere loonkosten, is opmerkelij­k. Want de economisch­e groei zal de komende jaren minder uitbundig zijn dan nu. Desondanks blijft de arbeidsmar­kt krap. Zowel in 2020 als in 2021 is de werklooshe­id slechts 3,3 procent. De vraag naar personeel blijft groot, dus dat betekent extra schaarste aan goed personeel. En daar zullen de werknemers nu eindelijk van profiteren verwacht DNB. Het gebrek aan personeel is ook terug te zien in de groei van het aantal vaste banen. Jarenlang moesten nieuwe medewerker­s op een flexcontra­ct aan de slag. Maar nu bieden werkgevers weer een vaste baan, in de hoop zo het personeel aan zich te binden. Een oververhit­ting van de economie is niet aan de orde verwacht DNB. Integendee­l, de groei zal de komende jaren minder uitbundig zijn dan eerder verwacht. Vooral de oplopende handelsspa­nningen in de wereld hebben een negatief effect. Nederland is voor een groot deel afhankelij­k van de export. En een handelsoor­log kan die export behoorlijk verstoren. Ook de brexit blijft een dreiging die boven de Nederlands­e economie hangt. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk­e handelspar­tner voor Nederland. Of een handelsoor­log roet in het eten gooit, is nog niet te voorspelle­n.

De minder uitbundige groei is overigens geen reden om in paniek te raken. De afgelopen jaren groeide de Nederlands­e economie bovengemid­deld hard. Dat tempo was gewoon niet vol te houden op de lange duur. De komende jaren laat daarom een meer normale groei zien voor Nederland. Van stilstand of achteruitg­ang is dus geen sprake.

De groei moet de komende tijd vooral van de overheid en de burgers komen. Dankzij de grote overschott­en op de begroting heeft de regering weer geld om uit te delen. Tot op heden lukte dat maar moeizaam. Extra geld voor de zorg bleef op de plank liggen omdat er geen extra personeel was te krijgen. Ook geld voor wegen, bruggen en andere infrastruc­tuur werd maar deels uitgegeven omdat bouwers niet voldoende capaciteit hadden de nieuwe opdrachten uit te voeren.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname