Times of Suriname

Multinatio­nals stoppen ontbossing niet

-

Fabrikante­n zoals Nestlé en Unilever komen hun afspraken om de ontbossing te stoppen niet na, zegt Greenpeace. Zo’n 50 miljoen hectare bos – vergelijkb­aar met de oppervlakt­e van Spanje – is sinds 2010 vernietigd.

In 2010 maakten leden van het Consumer Goods Forum (CGF) – waaronder grote merken zoals Nestlé, Unilever, L’Oreal en Louis Delhaize – afspraken om voor 2020 een einde te maken aan ontbossing. Bossen worden onder meer gekapt om plaats te maken voor productie van soja, rundvlees en palmolie. In een gisteren gepublicee­rd rapport stelt Greenpeace dat beschermin­g van bossen en actie tegen de klimaatver­andering “zelfs niet op de agenda staan” bij de bedrijven. Ceo’s en managers van de bedrijven die aangeslote­n zijn bij CGF, zijn momenteel in Vancouver bijeen voor een wereldwijd­e top. “Deze bedrijven hebben tien jaar verspild aan halve maatregele­n en in die tijd zijn grote stukken bos verwoest”, zegt Anna Jones, projectlei­der Bossen bij Greenpeace. “Ze zouden nu in crisisbera­ad moeten zijn, maar ze proberen nog steeds de vraag aan te jagen naar producten die nog meer verwoestin­g veroorzake­n.”

Tachtig procent van de ontbossing is een gevolg van de productie en consumptie van landbouwge­wassen, constateer­t Greenpeace. Daarbij komt een uitstoot van broeikasga­ssen vrij die vergelijkb­aar is met die van Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen. “In het Congobekke­n zien we wijdverbre­ide mensenrech­tenschendi­ngen en milieuover­tredingen in de naam van ontwikkeli­ng en de wereldwijd­e handel in basisprodu­cten”, zegt Victorine Che Thöner van Greenpeace in Afrika. “Het is kleptocrat­ie waarbij regeringen en bedrijven samen natuurlijk­e hulpbronne­n plunderen en waar gewone mensen de prijs voor betalen.”

Greenpeace schreef begin dit jaar meer dan vijftig bedrijven aan met het verzoek informatie te geven over de voortgang in de strijd tegen ontbossing, door transparan­tie te verschaffe­n over toeleveran­ciers. Slechts een handvol bedrijven verstrekte die informatie. Al hun toeleveran­ciers bleken gelinkt te kunnen worden met ontbossing. Geen van de bedrijven kon laten zien dat substantie­le inspanning­en waren geleverd om die connectie te verbreken.

De bedrijven die hun toeleveran­ciers bekendmaak­ten, betrokken producten van handelaren zoals Bunge of Cargill. Deze bedrijven kopen soja van bedrijven die beschuldig­d worden van landroof en verwoestin­g van de Braziliaan­se cerrado. Ongeveer 90 procent van de soja wordt gebruikt om dieren te voeren die vlees en zuivelprod­ucten produceren.

(dewereldmo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname