Times of Suriname

“Vergeten crisis” in Kameroen is slechts één van de vele

-

Kameroen voert de lijst aan met vergeten crises in de wereld, volgens de Noorse Vluchtelin­genraad (NRC). In een nieuw rapport zet de raad de ergste, vergeten ontheemdin­gscrisis in de wereld op een rij. De top 10 bestaat grotendeel­s uit Afrikaanse landen. Miljoenen mensen raken door geweld dakloos “in het verkeerde land” als het gaat om politieke interesse, geld en media-aandacht, constateer­t Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. Landen die vorig jaar te maken kregen met ontheemdin­gscrisis, liggen vooral in Afrika. Kameroen wordt op de lijst gevolgd door de Democratis­che Republiek Congo (DRC), de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burundi, Mali, Libië en Ethiopië. De overige landen in de top 10 zijn Oekraïne, Venezuela en Palestina.

“Deze deprimeren­de lijst moet een wake-up call voor ons zijn. Alleen als er aandacht komt voor deze crises en ze op de internatio­nale agenda komen, kunnen we iets veranderen”, zegt Egeland, voormalige VN-ondersecre­taris-generaal voor Humanitair­e Zaken en Noodhulpco­ördinator.

Marin Scott, hoofdauteu­r van het recent verschenen rapport The State of Humanitari­an Journalism en verbonden aan de University of East Anglia (Verenigd Koninkrijk), zegt dat dit soort rapporten belangrijk zijn om meer aandacht te trekken. Maar klagen over het gebrek aan media-aandacht lost het probleem niet op, zegt hij. “Wat nodig is, is nagaan waarom deze crises zo weinig aandacht krijgen. Deels is dat een reflectie van het moeizame businessmo­del van een groot deel van de internatio­nale journalist­iek. Dat brengt met zich mee dat het voor nieuwsmedi­a vaak erg moeilijk is om consistent waardevoll­e verslaggev­ing te brengen.” Maar het is ook een reflectie van politieke prioriteit­en van machtige landen. Nieuwsmedi­a volgen vaak die politieke prioriteit­en en baseren hun berichtgev­ing daarop, voegt Scott eraan toe, enkele uitzonderi­ngen daargelate­n. “Dit soort rapporten laten zien wat niet werkt in de internatio­nale journalist­iek.”

Egeland zegt dat de internatio­nale gemeenscha­p in slaap gesukkeld is als het om Kameroen gaat. Moorden, verwoestin­g van dorpen en massale ontheemdin­g gaan samen met een oorverdove­nde stilte. In de regio’s Zuidwest en Noordwest raakten een half miljoen mensen ontheemd. Honderden dorpen werden verwoest. Ziekenhuiz­en werden aangevalle­n en gezondheid­swerkers ontvoerd of vermoord.

Meer dan 780.000 kinderen zagen hun scholen sluiten en duizenden mensen verbergen zich momenteel in het bos. Zij krijgen geen humanitair­e hulp. Substantië­le bemiddelin­gspogingen blijven uit; er zijn geen grootschal­ige hulpprogra­mma’s, er is minimale media-aandacht en weinig druk op partijen om de aanvallen op burgers te stoppen. “Aan deze cultuur van verlamming in de internatio­nale gemeenscha­p moet een einde komen. Elke dag dat dit conflict doorgaat, bouwt de bitterheid zich op en komt een totale oorlog dichterbij”, zegt Egeland, die het land onlangs bezocht. “We vinden dat de internatio­nale gemeenscha­p onvoldoend­e doet om deze crises op te lossen”, zegt Tiril Skarstein van de NRC. “Het gebrek aan politieke wil om oplossinge­n te vinden, is vaak een gevolg van een gebrek aan geopolitie­ke belangen in de regio.” Er staan echter ook landen op de lijst waar verschille­nde wereldmach­ten wel conflicter­ende belangen hebben, wat leidt tot een impasse en gebrek aan oplossinge­n voor de mensen die daar wonen. Landen waarvoor dat geldt, zijn bijvoorbee­ld Palestina en Oekraïne.

Op de vraag of het gebrek aan geld een gevolg is van desinteres­se van westerse donoren of binnenland­se economisch­e en financiële beperkinge­n in donorlande­n, zegt hij dat de enige maatstaf voor humanitair­e hulp de behoefte van de bevolking moet zijn. Toch is het bij de ene crisis eenvoudige­r om fondsen te werven dan bij de andere. “Vaak is er een nauwe relatie tussen de hoeveelhei­d mediaaanda­cht die een crisis krijgt en fondsen die beschikbaa­r komen. Sommige crises op de lijst ontvingen vorig jaar slechts 40 procent van het benodigde geld.”

Er heerst in het algemeen geldgebrek, zegt Skarstein. Vorig jaar kwam op 40 procent van de totale humanitair­e hulpvraag van de Verenigde Naties en partnerorg­anisaties geen antwoord. Dat Afrikaanse landen het hardst getroffen worden, vergeleken met Aziatische en Latijns-Amerikaans­e landen, komt doordat “de crises op het Afrikaanse continent zelden de krantenkop­pen halen of buitenland­se politieke agenda’s bereiken voordat het te laat is”, zegt hij.

Dat heeft verwoesten­de gevolgen voor burgers, die geen beschermin­g tegen aanvallen krijgen en ook de benodigde hulp moeten ontberen als ze hun huizen ontvluchte­n. Deze mensen vluchten vaak naar buurlanden of raken ontheemd in eigen land. “Het feit dat het merendeel van deze mensen zich niet vertoont aan de grenzen van Europa, betekent niet dat wij geen verantwoor­delijkheid hoeven te nemen.” Volgens de NRC heeft de crisis in Kameroen wortels in het moeizame koloniale verleden. Na de Eerste Wereldoorl­og werd de voormalige Duitse kolonie verdeeld in een Frans en Brits mandaatgeb­ied. Het Engels en Frans zijn nu officiele talen, maar de mensen in de Engelsspre­kende delen voelen zich steeds meer achtergest­eld, zegt de NRC. In 2016 gingen burgers de straat op. Een gewelddadi­ge reactie door de veiligheid­stroepen leidde tot wijdverbre­id geweld en de formatie van gewapende oppositieg­roepen.

(dewereldmo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname