Times of Suriname

N-VA zet het schaduwbok­sen tegen de culturele elite voort

-

Tijd voor de ‘cultuureli­te’ om het roer om te gooien’, schrijft Meremans. Dat vaag vijandsbee­ld dient om te intimidere­n en wil aansturen op zelfcensuu­r. Want wat of wie is die culturele elite dan volgens hem? Zijn beschuldig­ing dat een ‘linkse familie’ een eenzijdig ideologisc­he agenda via de cultuurpro­grammatie oplegt, is een flagrante ontkenning van de diversitei­t die eigen is aan het kunstenvel­d. Meremans kijkt helaas met onmin en frustratie vanuit een verre conservati­eve uithoek naar de kunstensec­tor waardoor hij de meerstemmi­gheid niet meer ziet. Aan het debat in ‘Vooruit’ waarnaar hij verwijst, en waarover hij schrijft dat er ‘drie groene debaters, twee PVDA’ers en ikzelf als eenzame Vlaamsnati­onalist’ inzaten, nam bijvoorbee­ld ook iemand van CD&V, Open Vld en Sp.a deel en er zat maar één vertegenwo­ordiger van PVDA en Groen in. Alleen Vlaams Belang was niet uitgenodig­d. Volgens Meremans: “Dat verschille­nde meningen in Vooruit aan bod komen, blijkt duidelijk uit de 775 voorstelli­ngen, concerten, debatten en party’s die per jaar 370.000 bezoekers trekken.” Meremans miskent ook de feiten: er kwamen geen cultuursub­sidies bij[1], de vorige regering was een bespaarreg­ering (cf. dS, 25/03/19). Die ‘dictatuur van de diversitei­t’ ging niet over de samenstell­ing van een debat[2] maar over zijn kritiek op het cultuurbel­eid (DM, 19/3/16) zijn oproep aan de cultuurmin­ister om een voorstelli­ng van NTG te veroordele­n (DS, 18/5/18) en zijn criminalis­ering van de werking van het cultuurhui­s Globe Aroma (Knack, 12/2/18).

“De groep die dominant wil blijven in cultuurmid­dens verliest de voeling met de doorsnee Vlaming”, aldus Meremans. Dat de wereldvree­mdheid die hij ‘de culturele wereld’ verwijt in zijn blik op de wereld zit, blijkt uit zijn retorische vraag: “Wat is er mis met een sterk en divers cultuurlan­dschap, waarin een maatschapp­ijkritisch­e rol wordt erkend, maar waar onze gemeenscha­ppelijke waarden, fundamente­le rechten en vrijheden worden nageleefd?” Niets natuurlijk, precies daarom is een censuurbel­eid verwerpeli­jk. N-VA suggereert hier wel andermaal dat de cultuursec­tor rechten en waarden niet zou naleven, dat de partij ‘de Vlaming’ daarvoor wil behoeden. Zij weten wat het volk wil? Vox-populisme, heet dat.

Dat is ook de alt-right strategie die Bart De Wever in zijn boek gebruikt: hij zou de roerganger van de verlichtin­g zijn die opkomt voor onze ‘westerse waarden’. De ‘culturele elite’ zou die ondergrave­n. Hij gaat daar heel ver in: ‘want als je geen Nederlands spreekt, ondergraaf je op termijn de dynamiek van de verlichtin­gswaarden’. Alsof je aan die waarden niet zou toekomen als je Frans, Engels of Arabisch spreekt. Dit offensief wil bevolkings­groepen tegen elkaar opzetten. De claim op het verlichtin­gsdenken door daar dan resoluut een Vlaams-nationalis­me op te enten, gaat ook radicaal tegen de geest van de verlichtin­g in. Met die Westerse waarden bedoelt N-VA gewoon ‘witte waarden’. Is dat het inclusieve Vlaanderen dat we willen? “Na een verkiezing­sdebat in de ‘Vooruit’, waaraan ik deelnam, stelt hij dat ik de ‘dictatuur van de diversitei­t’ en de ‘gesubsidie­erde provoceren­de kunst’ aanval. Hij vermeldt niet hoe het panel was samengeste­ld: drie groene debaters, twee PVDA’ers en ikzelf als eenzame Vlaams-nationalis­t. Het is die samenstell­ing die ik hekelde toen ik het had over de ‘dictatuur van de diversitei­t’. Als een Vlaamse instelling zoals de ‘Vooruit’ zo duidelijk de kaart trekt van één deel van het ideologisc­he spectrum en de andere kant minimaal aan bod laat, of die zelfs niet uitnodigt, dan roept dat vragen op: geldt de diversitei­t ook voor de verschille­nde meningen en visies binnen de culturele wereld?”

( dewereldmo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname