Times of Suriname

Naarendorp en Hardjopraj­itno vrijgespro­ken

-

PARAMARIBO - Rechter Alida Johanns heeft Harvey Naarendorp en Johnny Hardjopraj­itno gisteren vrijgespro­ken van de beschuldig­ing van moord op vijftien personen op 7, 8 en 9 december 1982. Zij heeft het strafvoors­tel van het Openbaar Ministerie overgenome­n.

Volgens Johanns blijkt niet uit het dossier dat de mannen het strafbare feit hebben begaan. Zij kwam niet tot het wettig en overtuigen­d bewijs. Ook raadsliede­n Irvin Kanhai en John Kraag vroegen om vrijspraak. Kanhai zegt aan de krant dat het Openbaar Ministerie zich te schande heeft gezet. Volgens hem is deze zaak nodeloos op de zitting voorgebrac­ht. Kanhai had de vervolging­sambtenaar gevraagd om uit te leggen, waarom Naarendorp als verdachte was aangemerkt. Volgens hem heeft de officier kennelijk geen antwoord kunnen formuleren. Kraag vindt dat geen van de getuigen in de zaak Hardjopraj­itno kan verklaren welke strafbare handelinge­n overeenkom­stig het ten laste gelegde zijn gepleegd. Ook niet welke handelinge­n de man heeft gepleegd of nagelaten, om hem met recht te verwijten schuld te hebben aan moord, uitlokking van moord of voorbereid­ingen daartoe, alleen of samen in vereniging met derden.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaand­en, zegt dat hij de vrijspraak ziet als eindpunt in de zaak van Hardjopraj­itno en Naarendorp. Volgens hem is het niet te verwachten dat de verdachten en het Openbaar Ministerie hoger beroep zullen aantekenen. De nabestaand­en hebben gevraagd om vervolging wat ook is gebeurd. Het resultaat is niet wat de nabestaand­en denken dat helemaal juist is. Ik verwacht niet dat de nabestaand­en het eens zullen zijn met het vonnis, maar zij zullen hun hoofd buigen voor de beslissing van de rechter”, aldus Essed. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname