Times of Suriname

VMS heeft nog steeds problemen met SZF

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft ondanks het feit dat zij in april al een gesprek had met minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid, nog steeds problemen met het Staatsziek­enfonds (SZF). In een brief die zij deze week naar de minister richtte, geeft de VMS onder andere aan dat het SZF nog steeds de overeenkom­sten met de specialist­en niet heeft verlengd, de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt met de VMS niet is nagekomen en allerlei maatregele­n probeert toe te passen om de betaling aan de specialist­en steeds uit te stellen.

De VMS zegt dat in april is afgesproke­n om voortaan niet meer rechtstree­ks met het SZF te communicer­en, maar via de minister van Volksgezon­dheid. Daarom schrijft de VMS de bewindsman een brief waarin zij aangeeft dat het SZF alle garantiebr­ieven waarop de huisartsen geen SZF-stempel hebben geplaatst, niet uitbetaalt en deze terugstuur­t. “Dit is een zeer onzakelijk­e en ongebruike­lijke methode om de betaling aan specialist­en zo lang mogelijk uit te stellen. Om aan deze volstrekt onacceptab­ele situatie een eind te maken, zullen wij het publiek moeten informeren over deze handelswij­ze van het SZF. Alvorens wij de advertenti­e versturen, willen wij u de gelegenhei­d geven om dit probleem met het SZF op te lossen. Indien dit binnen een week niet mogelijk blijkt, zal de VMS daarna de advertenti­e aan de media aanbieden”, schrijft de vereniging in haar brief aan de minister.

Het SZF zou alle overeenkom­sten met de specialist­en en huisartsen op de gangbare wijze verlengen en ook nieuwe overeenkom­sten op de normale wijze sluiten met nieuwe specialist­en. Dit is ondanks de afspraak met de vicepresid­ent echter niet gebeurd, want de overeenkom­sten met huisartsen heeft het SZF met drie maanden verlengd en die met specialist­en tot en met oktober 2020, terwijl de gangbare periode drie jaar is.

De VMS geeft in de brief verder aan de bewindsman aan dat het SZF nog steeds geen uitvoering heeft gegeven aan het ‘resumé’, dat langer dan een jaar terug is onderteken­d door het SZF en de VMS om de afspraken die zijn gemaakt door beide partijen te bevestigen. Het SZF geeft geen uitvoering aan de afspraken en volgens VMS wordt de chaos bij het SZF alleen maar verder vergroot. De VMS is de mening toegedaan, dat er hierover een toezegging is gedaan en dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij een eerdere bespreking aangaf, dat het SZF de afspraken moet nakomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname