Times of Suriname

Schutter aanslag Christchur­ch ontkent schuldig te zijn aan moord

-

NIEUW- ZEELAND - De Australisc­he man die op 15 maart 51 mensen doodschoot in de Nieuw-Zeelandse stad Christchur­ch heeft gisteren verklaard onschuldig te zijn aan alle 92 aanklachte­n. De verdachte woonde de zitting van de rechtbank via een videoverbi­nding bij. Via zijn advocaten ontkende hij schuldig te zijn aan 51 aanklachte­n voor moord, veertig voor poging tot moord en één voor terrorisme.

De rechter maakte bekend dat het proces tegen de verdachte pas op 4 mei volgend jaar zal beginnen. Dat komt volgens de rechter door “de schaal en complexite­it van deze zaak”. Volgens de rechter heeft het psychologi­sche onderzoek uitgewezen dat de verdachte mentaal in staat is om berecht te worden.

De schutter blijft in ieder geval tot 16 augustus opgesloten in een zwaarbevei­ligde gevangenis in Auckland. Op die datum wordt er een pro-formazitti­ng gehouden. Het is voor het eerst dat een verdachte in Nieuw-Zeeland formeel wordt aangeklaag­d voor terrorisme. Afgelopen maart schoot de Australiër bij twee moskeeën in Christchur­ch in totaal 51 mensen die op dat moment bezig waren met het vrijdaggeb­ed dood. Het was de dodelijkst­e aanslag in de geschieden­is van NieuwZeela­nd.

De man zond de beelden van de schietpart­ij live uit via Facebook. Ook zette hij een manifest online. De regering van Nieuw-Zeeland heeft het verspreide­n van zowel de beelden als het manifest verboden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname