Times of Suriname

VN-delegatie ontkent ‘categorisc­h’ dat Iran achter aanval op olietanker­s zit

-

IRAN - De Iraanse delegatie bij de Verenigde Naties heeft met klem ontkend dat het land achter de aanval op twee olietanker­s in de Golf van Oman zit.

De Iraanse VN-afvaardigi­ng noemde de beschuldig­ing van de Verenigde Staten aan haar adres “ongefundee­rd”.

“Iran ontkent categorisc­h dat het betrokken is bij het incident met de olietanker­s van 13 juni”, aldus Iran in een verklaring. “De beschuldig­ing is ongefundee­rd en wordt door ons krachtig veroordeel­d.” Donderdag werden twee olietanker­s in de Golf van Oman ernstig beschadigd door branden die ogenschijn­lijk het gevolg waren van een aanval. Bemannings­leden moesten snel van boord worden gehaald.

Iraanse reddingste­ams hebben daar vanuit de havenstad Jask aan meegewerkt, meldt de Iraanse staatsomro­ep. De bemanning van een getroffen tanker is met een Iraans schip ontkomen en de bemanning van de andere tanker met een Nederlands schip. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, zei eerder dat zijn regering Iran - dat de benodigde wapens, organisati­e en expertise om een dergelijke aanval uit te voeren in huis heeft - als schuldige aanwijst op basis van de locatie van het incident.

Volgens Pompeo zijn willekeuri­ge aanvallen van Iran onderdeel van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.

Hij kreeg bijval vanuit SaoediArab­ië, dat ook Iran verdenkt. Pompeo’s Britse ambtgenoot Jeremy Hunt stelde dat de Britse regering in eerste instantie aanneemt dat de Amerikaans­e conclusie klopt, maar wel zelf onderzoek wil doen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname