Times of Suriname

Zwitserse vrouwen voeren actie voor gelijkheid

-

SRI LANKA - Vijf Sri Lankaanse verdachten van betrokkenh­eid bij de aanslagen op Eerste Paasdag zijn onder politiebeg­eleiding weer naar hun thuisland gebracht, nadat ze Saoedi-Arabië uit waren gezet.

De Sri Lankaanse politie meldde gisteren dat dit de vijf overgeblev­en leiders zijn van de terroristi­sche groep die verdacht worden van het plegen van de aanslagen op 21 april. Autoriteit­en hebben meer dan tweeduizen­d mensen gearrestee­rd in verband met de aanslagen. De meesten zijn inmiddels weer vrijgelate­n, maar 634 mensen zitten nog vast.

Op 21 april vonden meerdere zelfmoorda­anslagen plaats in Sri Lanka. Meer dan 250 mensen, onder wie drie Nederlande­rs, werden gedood. Verschille­nde reisorgani­saties haalden destijds halsoverko­p huis.

De autoriteit­en houden twee lokale islamitisc­he groepering­en, National Thowheeth Jama’ath (NTJ) en Jamathei Milathu Ibrahim (JMI), verantwoor­delijk voor de aanslagen. Zij hebben een link met de terroristi­sche groep Islamitisc­he Staat (IS), die de aanslagen opeiste.

(NU)

toeristen

naar ZWITSERLAN­D - Vrouwen in Zwitserlan­d staken door het hele land omdat ze meer gelijkheid willen. Onder de hashtag #frauenstre­ik op Twitter roepen ze elkaar op om de straat op te gaan. Ook mannen doen mee. Het is voor het eerst in bijna dertig jaar tijd dat er zo’n grote actie van vrouwen in het land is. Ze willen evenveel verdienen als mannen. Vrouwen krijgen in Zwitserlan­d gemiddeld twintig procent minder salaris. Ook willen ze meer actie tegen seksueel geweld en meer mogelijkhe­den voor kinderopva­ng. Die is erg duur en er is een tekort aan opvangplaa­tsen.

In veel grote steden in Zwitserlan­d gingen vrouwen de straat op om te demonstrer­en. Zo waren er in de hoofdstad Bern bij het parlement duizenden demonstran­ten. In Zürich werden de straten rond het station geblokkeer­d door enkele honderden demonstrer­ende vrouwen.

In Genève werden de beelden van de bebaarde protestant­se hervormers in de zogeheten Hervorming­smuur met doeken bedekt. Verder hingen demonstrer­ende vrouwen straatnaam­bordjes op met de namen van bekende vrouwen, op de plaats van de namen van beroemde mannen. Volgens een onderzoek van het World Economic Forum staat Zwitserlan­d op de 44e plaats van de landen als het gaat om loongelijk­heid en op plek 59 wat betreft het aandeel vrouwen in toppositie­s in de politiek en het bedrijfsle­ven. Het vrouwenkie­srecht in Zwitserlan­d werd ingevoerd in 1971, veel later dan in de meeste andere Europese landen. De datum van gisteren is symbolisch. De laatste keer dat Zwitserse vrouwen demonstree­rden was op 14 juni 1991. Toen legden 500 duizend vrouwen het werk neer.

Ten tijde van die staking hadden er nog nooit vrouwen in de regering gezeten en was er ook geen wettelijk zwangersch­apsverlof. Het recht op zwangersch­apsverlof is nu wel vastgelegd in de wet. Sinds 1991 hebben er acht vrouwen in de regering gezeten.

(NOS)

 ??  ?? De Sri Lankaanse politie. (Foto:NU)
De Sri Lankaanse politie. (Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname