Times of Suriname

LVV-minister bereikt overeenkom­st voor levering goedkoop ureum

-

NICKERIE - Padieboere­n klagen reeds geruime tijd over de onstabiele prijzen die importeurs hanteren voor ureum. Het vorige seizoen was de prijs SRD 175 voor een zak kunstmest, en de afgelopen weken is de prijs gestegen naar SRD 225.

Om de padieverbo­uwers tegemoet te komen, heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zondag in Nickerie overeenste­mming bereikt met het Rijstbedri­jf D Ramadhin & Sons, over de nieuwe importen verkooppri­js van ureum. Deze overeenste­mming is in een verklaring getekend door minister Parmessar en Bhagwatper­sad Ramadhin, directeur-eigenaar van het rijstbedri­jf, dat ureum importeert. De Publicitei­tsdienst van LVV meldt in een persberich­t dat de nieuwe prijs van ureum (46 procent per zak van 50kg) is vastgestel­d op SRD 160, bij de haven van NieuwNicke­rie en bij Rijstbedri­jf D Ramadhin & Sons SRD 165. Het ureum zal vanaf deze week beschikbaa­r zijn voor de verkoop. Met deze significan­te verlaging van deze belangrijk­e input voor de rijstsecto­r, betekent dit minder onkosten voor de padieverbo­uwers, wat kan zorgen voor een verhoogde productie en in het verlengde daarvan een grote winstmarge. De importeur heeft zich garant gesteld voldoende kunstmest in voorraad te zullen hebben voor dit seizoen, welk geldt voor de periode tot september 2019. In de overeenkom­st staat dat er genoeg ureum zal zijn voor de bemesting.

Parmessar benadrukt eveneens dat de regering er alles aan zal doen om de verhoging van de productie ter hand te nemen. “De productie van zaaizaad op 500 hectare areaal te Wageningen is weer een kleine stap voorwaarts in het vermindere­n van de problemen in deze sector”, aldus de bewindsman. De onderteken­ing van de overeenkom­st vond plaats op het kantoor van Ramadhin, bij zijn rijstbedri­jf aan de Mandja Veiraweg in de Westelijke Polders. Tijdens deze meeting zat ook de raadsadvis­eur Ramon Abrahams bij. In een eerste reactie zegt de voorzitter van de Vereniging van Padie Producente­n (VPP), Ramdew Rampadarat­h, het een goede ontwikkeli­ng te vinden als het inderdaad zo is. De VPPvoorzit­ter zegt dat hij hierover nog niet veel kan zeggen, omdat de informatie hem nog niet officieel heeft bereikt. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname