Times of Suriname

Workshop Grondenrec­hten met inheemse en tribale organisati­es

-

PARAMARIBO - Vertegenwo­ordigers van verschille­nde organisati­es van inheemse en tribale volken hebben zaterdag in het perscentru­m van het Kabinet van de President een workshop over erkenning van de grondenrec­hten in Suriname bijgewoond.

Het Management Team (MT), beoogde met de workshop inputs te krijgen, die ook kunnen worden meegenomen bij het produceren van conceptwet­ten waarin de grondenrec­hten en andere rechten met betrekking tot inheemse en tribale volken worden vastgelegd. “MT is namelijk belast met de uitvoering van het stappenpla­n ter realiserin­g van de wettelijke erkenning van de grondenrec­hten der inheemse en tribale volken in Suriname”, staat in een persberich­t van het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng.

De deelnemers aan de workshop hebben met tal van kritische kanttekeni­ngen gebruikgem­aakt van de geboden gelegenhei­d. Dit is, aldus Wensley Misiedjan, voorzitter van het MT, de eerste consultati­e met deze organisati­e. Hij zegt dat er meer van dit soort momenten volgen. Eerder heeft het MT ook een initiële ontmoeting gehad met het traditione­el gezag van de inheemse en tribale volken. De afgelopen week heeft het MT bij een kennismaki­ngsontmoet­ing met Jennifer Geerlings-Simons voorzitter van De Nationale Assemblee, ook een uiteenzett­ing gegeven van het traject dat wordt afgelegd.

In zijn inleiding zaterdag heeft Misiedjan de aanwezigen samenvatte­nd voorgehoud­en wat de stand van zaken is en welke activiteit­en nog op de agenda zijn. Ook heeft hij de bedoeling van deze consultati­es onderstree­pt. De voorzitter heeft het belang van de input vanuit de inheemse en tribale volken benadrukt. Daarna waren er presentati­es van de voorzitter­s van de technische commissies (Commissie Wetsvoorst­ellen, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustword­ing). De deelnemers werden daarna in de gelegenhei­d gesteld om in werkgroepe­n van gedachten te wisselen over vier thema’s: Voordelen van en bezwaren tegen erkenning grondenrec­hten en andere rechten; Wettelijke regeling van de toegang tot natuurlijk­e hulpbronne­n in inheemse en tribale grondgebie­den; Bevoegdhed­en traditione­el gezag en decentrali­satie van bestuur en Principes en procedures om te komen tot afbakening van woon- en leefgebied­en van inheemsen en tribale gemeenscha­ppen. De resultaten van deze workshop zullen worden verwerkt in een rapport dat vervolgens zal worden gedeeld met de organisati­es die hebben deelgenome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname