Times of Suriname

Internatio­nale dag tegen ouderenmis­handeling

- “Al het handelen of nalaten van handelen van al degenen die in een persoonlij­ke en/of profession­ele relatie met de oudere (ouder dan 65 jaar) staan, waardoor de oudere persoon (herhaaldel­ijk) lichamelij­ke en/of psychische en/of materiële schade lijdt dan

Het was zaterdag de internatio­nale dag tegen ouderenmis­handeling. Wereldwijd wordt er aandacht besteed aan het signaleren, stoppen en voorkomen van deze problemati­ek.

De World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is in het leven geroepen door de Wereld Gezondheid­sraad van de Verenigde Naties. De eerste WEAAD werd op 15 juni 2006 georganise­erd. De VN wil de wereld bewust maken van het feit dat er ouderenmis­handeling bestaat en dat het uitgebanne­n moet worden. Ouderenmis­handeling is niet alleen lichamelij­ke of psychische mishandeli­ng. Ook verwaarloz­ing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik vallen eronder.

Een bejaarde of senior is iemand van gevorderde leeftijd. Hoe oud dat is, is tamelijk subjectief. Vaak wordt iemand van boven de vijfenzest­ig jaar oud als bejaard gezien, maar een vaste grens bestaat niet.

De definitie van Comeijs uit 1996 verstaat onder ouderenmis­handeling: We onderschei­den zes vormen van ouderenmis­handeling. Verschille­nde soorten van ouderenmis­handeling komen vaak naast elkaar voor. Ouderen ervaren ook mishandeli­ng door institutie­s.

Blauwe plekken, schrammen, zwellingen, fracturen of brandplekk­en: deze symptomen kunnen het gevolg zijn van lichamelij­ke mishandeli­ng. Soms worden ouderen vastgebond­en aan een stoel of bed. Ze vertonen dan striemen aan polsen of enkels. Een minder zichtbare vorm van lichamelij­ke mishandeli­ng is het geven van te weinig of juist te veel medicijnen (bijvoorbee­ld slaapmidde­len).

Bij psychische mishandeli­ng is er sprake van treiteren en sarren, dreigement­en, valse beschuldig­ingen, belediging­en of bevelen. Bij de oudere leidt dit tot gevoelens van angst, woede, verdriet, schuchterh­eid, verwardhei­d of apathie.

Lichamelij­ke verwaarloz­ing kan blijken uit ondervoedi­ng, uitdroging, slechte hygiëne of wonden als gevolg van doorliggen. Wanneer de geestelijk­e behoeften van ouderen worden genegeerd, zoals de behoefte aan aandacht, liefde en ondersteun­ing, spreken we van psychische verwaarloz­ing. Bij deze vorm van ouderenmis­handeling gaat het om het wegnemen of profiteren van bezittinge­n van de oudere. Te denken valt aan diefstal van geld, juwelen en andere waardevoll­e spullen, aan verkoop of gebruik van eigendomme­n zonder toestemmin­g van de oudere en aan gedwongen testamentv­erandering. Ook iemand financieel kort houden is een vorm van uitbuiting.

Ouderen kunnen het slachtoffe­r zijn van seksueel misbruik, zoals exhibition­isme, betasten van het lichaam en verkrachti­ng. Hiervan is sprake wanneer de rechten van ouderen, zoals het recht op vrijheid, privacy en zelfbeschi­kking, worden ingeperkt. Bijvoorbee­ld door post achter te houden, bezoekers weg te sturen en de oudere te verhindere­n het huis te verlaten. (Bron: Movisie en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname