Times of Suriname

Rutte: bedrijven moeten winsten delen met werknemers, anders geen belastingv­erlaging

-

AMSTERDAM - VVDleider Mark Rutte heeft zaterdag op een partijbije­enkomst gedreigd de belastingv­erlaging voor grote bedrijven in te trekken, als zij niet met hogere lonen voor werknemers komen in de nieuwe cao’s. “De winsten klotsen tegen de plinten op, dan kan het niet zo zijn dat alleen de salarissen van de topmannen echt stijgen.” Rutte begon zijn opmerkelij­ke uitval met: “Er is iets aan de hand wat mij totaal niet bevalt.” Waarop hij zijn ongenoegen over de opstelling van het ‘grotere’ bedrijfsle­ven liet volgen. Net als fractielei­der Klaas Dijkhoff voor hem brak Rutte daarmee een lans voor ‘de middenklas­se’, Nederlande­rs met ‘een heel normaal salaris’ van wie ‘de buffers’ opraken.

“De overheid heeft besloten de belastinge­n te verlagen en we geven per saldo meer terug dan wat de btw-verhoging kost”, zei Rutte. “De ongeschrev­en afspraak is: als het met de grote bedrijven goed gaat, gaat het goed met het personeel. De cao’s van grote ondernemin­gen zijn heel bepalend voor wat er in de rest van Nederland gebeurt. Ze zijn trendsette­nd. Ze gaan nu onvoldoend­e omhoog en ik vind dat onacceptab­el.”

De liberale premier riep de ‘bazen’ van multinatio­nals op hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid te nemen en noemde daarbij een rijtje topmannen die dat in het verleden volgens hem op voorbeeldi­ge wijze hadden gedaan: “Lodewijk van Wachem, Wisse Dekker, Morris Tabaksblat, Floris Maljers, kerels die behoorlijk­e salarissen verdienden, maar op wie we trots konden zijn, omdat ze hun ondernemin­gen leidden in fundamente­le wederkerig­heid tussen wat een bedrijf verdient en wat de mensen verdienen.” Rutte kondigde aan na te denken over ingrijpen door het kabinet. “Als die cao’s niet aanzienlij­k meer gaan stijgen, dan moet de overheid het voor zijn rekening nemen. We gaan de komende tijd fors de lasten van de grote ondernemin­gen verlagen. Denk aan het lagere tarief voor de vennootsch­apsbelasti­ng. Maar misschien moeten we weleens gaan nadenken of we daarmee door moeten gaan. Dat we die tarieven minder of niet verlagen en het geld teruggeven aan de werknemers in lagere inkomstenb­elasting.’ Werkgevers­organisati­e VNO-NCW reageerde kort na de toespraak van Rutte met een verklaring. De ondernemer­s zeggen dat de loonstijgi­ngen in cao’s gemiddeld 3 procent bedragen, wat lang niet is gebeurd, en dat het achterblij­ven van de koopkracht voor de middengroe­pen wel degelijk is te wijten aan de btw-verhoging en een hogere energierek­ening. De bedrijvenl­obby zegt graag met Rutte in gesprek te gaan. De Nederlands­che Bank verwacht, mede door krapte op de arbeidsmar­kt, dat de lonen volgend jaar 3,7 procent zullen stijgen, bij een dalende inflatie. De verhouding tussen de grootste regeringsp­artij en het grote bedrijfsle­ven is al langer geprikkeld. In december ontving Rutte een groep topcommiss­arissen, die in geblindeer­de busjes naar het Catshuis werden gebracht. Rutte had toen, net als nu op het partijfest­ival, als advies aan de toezichtho­uders dat hun ceo’s meer verantwoor­ding moeten afleggen door bijvoorbee­ld vaker in talkshows te verschijne­n.

Het bezoek van de commissari­ssen was kort na het debacle met het afschaffen van de dividendbe­lasting à 2 miljard euro. De BritsNeder­landse multinatio­nal Unilever vestigde zich op het laatste moment toch niet in Nederland, hoewel Rutte de omstreden afschaffin­g met een beroep op het ‘vestigings­klimaat’ tot het laatste toe verdedigde.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt: “Ik juich Ruttes voornemen toe en wil het graag verzilvere­n. De wetswijzig­ing met 4 miljard euro belastingv­erlaging voor het bedrijfsle­ven per 1 januari 2020 is al door de Tweedeen Eerste Kamer aangenomen, niet met onze steun, dus ik zal bij het debat over de voorjaarsn­ota een amendement indienen om dit terug te draaien. Aandeelhou­ders komen niets tekort op dit moment en de maatschapp­elijke bijdrage van grote bedrijven is te gering. We zullen zien wat Ruttes woorden waard zijn.”

(De Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname