Times of Suriname

India heft importtari­even op Amerikaans­e appels en walnoten

-

INDIA - India heeft importtari­even ingesteld voor 28 Amerikaans­e producten, waaronder amandelen, appels en walnoten. De nieuwe heffingen zijn een reactie op de Amerikaans­e importtari­even op staal en aluminium uit India die de Amerikaans­e president Donald Trump eerder deze maand instelde.

De Indiase overheid stelt met de nieuwe importtari­even ter waarde van zo’n USD 217 miljoen ‘het algemeen belang’ van het land te dienen. Met de heffingen wilde Trump kenbaar maken dat hij vindt dat India zijn interne markt niet genoeg openstelt voor Amerikaans­e bedrijven. Als reactie voert India nu heffingen tot 70 procent in op de Amerikaans­e producten, die hierdoor veel duurder worden.

Zeker de extra tarieven op amandelen kunnen landbouwer­s in de Verenigde Staten hard raken. De helft van de export van amandelen uit het land gaat naar India; deze handel vertegenwo­ordigt een waarde van ruim USD 540 miljoen

Ook de afzet van Amerikaans­e appels in India is groot; jaarlijks wordt zo’n USD 160 miljoen verhandeld met het land. De totale handel tussen de twee landen had vorig jaar een waarde van USD 140 miljard. Het stoort Trump ook dat India olie blijft kopen van Iran, een land waar de VS sancties tegen heeft ingesteld. Daarnaast wil Trump niet dat India een raketafwee­rsysteem van de Russen koopt.

De regering-Trump eindigde per 1 juni handelscon­cessies met India die sinds 2017 voor circa USD 5,7 miljard aan goederen naar de VS verscheept­en. Het gaat om producten als imitatie-sieraden, lederwaren, farmaceuti­sche producten, chemische- en kunststoff­en en landbouwar­tikelen. De nieuwe stap van India komt een paar dagen voordat de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Michael Pompeo een bezoek brengt aan India. De landen willen onder meer de banden aanhalen op het gebied van defensie en energie.

Ook staat eind juni een nieuwe G20top op het programma. In Japan zullen ‘s werelds grootste economieën met elkaar in conclaaf gaan. Het is de verwachtin­g dat vertegenwo­ordigers van de regeringen van de VS en India elkaar in Osaka onder vier ogen gaan spreken. De VS is inmiddels ook al maanden in een grimmige handelsoor­log met China verwikkeld.

In een brandbrief riepen bijna zevenhonde­rd Amerikaans­e bedrijven Trump afgelopen week op deze strijd te staken. De onderteken­aars, waaronder grote bedrijven als Walmart, Levi Strauss en Primark, stellen dat de importtari­even die de VS China heeft opgelegd vooral het Amerikaans­e bedrijfsle­ven treffen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname