Times of Suriname

Allergisch contactecz­eem

-

Eczeem is een huidaandoe­ning waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Allergisch contactecz­eem is een vorm van eczeem die ontstaat als iemand in contact is gekomen met een stof waarvoor hij allergisch is. Het is niet altijd duidelijk waarvoor iemand allergisch is. Er moet achterhaal­d worden door welke stof of product het eczeem ontstaat. Dat kan door middel van een plaktest. Daarna zal de eczeemvero­orzakende stof zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

De vormen van contactecz­eem

Er bestaan verschille­nde vormen van eczeem. Sommige soorten eczeem heb je al vanaf de geboorte, maar het kan ook later ontstaan als gevolg door een aanraking met een irriterend­e stof. Als deze stoffen een allergisch­e reactie opwekken, noemen we het een contactall­ergisch eczeem. Contactecz­eem wordt veroor- zaakt door een stof die van buitenaf je huid binnenkomt. Er wordt een onderschei­d gemaakt in twee soorten contactecz­eem.

Contactecz­eem (ortho-ergisch)

Ortho-ergisch contactecz­eem krijg je als je in aanraking komt met een irriterend­e stof zoals zeep of een schoonmaak­middel. Door een chronische inwerking wordt er een ontsteking­sreactie in de huid opgewekt. Als de huid in aanraking komt met stoffen, waartegen een allergie is ontwikkeld, wordt er van een allergisch contactecz­eem gesproken.

Dit kunnen allerlei stoffen zijn, zoals cosmetica, metalen, chemische producten of plantaardi­ge stoffen. Deze stoffen die de allergie opwekken worden allergenen De plek waarmee de huid in aanraking is geweest met het allergeen, is meestal de plek waar het eczeem zich ontwikkelt. Dit zie je soms bij horloges of daar waar je een oorbel hebt zitten. Sommige stoffen wekken alleen een allergie op als het in combinatie met blootstell­ing aan zonlicht wordt gebruikt, bijvoorbee­ld een zonnebrand­crème. Er zijn duizenden stoffen, waarvoor iemand allergisch kan zijn. (mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname