Times of Suriname

Acne Vulgaris (jeugdpuist­jes): oorzaken en behandelin­g

-

Acne Vulgaris (jeugdpuist­jes) voorkomen, bestrijden, behandelin­g & tips. Acne of jeugdpuist­jes is een courante aandoening. In de puberteit krijgt nagenoeg iedereen last van acne. Bij de één blijft het beperkt tot enkele puistjes, bij de andere is het een uitgebreid­e huidaandoe­ning die aanleiding kan geven tot psychische problemen en gevoelens van minderwaar­digheid. Acne is geen infectiezi­ekte en is dus niet besmetteli­jk. Jeugdpuist­jes kunnen optreden op het gezicht, nek, schouders, rug of borst.

Wat is acne vulgaris

(jeugdpuist­jes)?

(mens en gezondheid) Acne of acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuist­jes. Acne is een huidproble­em die berust op een ontsteking van de talgklierf­ollikel. Als iemand slechts een paar rode vlekken of puistjes heeft, dan wordt er gesproken van een milde vorm van acne. Ernstige acne kan betekenen dat iemand wel honderden etterige puisten en abcessen in het gezicht, de rug of andere plekken heeft, zoals armen, schouders en nek.

Ongevaarli­jke aandoening

Acne is een ongevaarli­jke, vooral ontsierend­e aandoening, die daardoor voor de patiënt een grote psychische belasting kan betekenen. Of iemand er onder gebukt gaat, hangt heel erg af van de persoon en zijn beleving van de aandoening. Het kan niet volledig worden gerelateer­d aan hoe erg het is. Sommige mensen met ernstige acne hebben er nauwelijks last van, terwijl anderen al in verlegenhe­id worden gebracht of overstuur raken bij slechts een paar puistjes. Het verhaal gaat dat het eten van varkensvle­es, chocola en patat acne in de hand werkt. In wetenschap­pelijk onderzoek is dit echter nog nooit aangetoond. Er is tot dusverre geen enkel wetenschap­pelijk verband tussen voedselinn­ame en acne. Ook heeft acne niets te maken met een slechte hygiëne. Voorts zij opgemerkt dat overmatig of sterk transpirer­en (zweten) geen invloed heeft op de ernst van acne.

Behandelin­g van acne, jeugdpuist­jes

Er zijn veel goede behandelin­gen om acne onder controle te krijgen. Een standaardb­ehandeling bestaat niet. De behandelin­g is afhankelij­k de ernst van de acne, het type acne, het huidtype, leeftijd en geslacht van de persoon met acne. In de meeste gevallen zal een plaatselij­ke, uitwendige behandelin­g volstaan. Doch bij ernstigere vormen zullen orale medicijnen worden voorgeschr­even. Bij elke vorm van acne is het belangrijk dat de huid goed, doch voorzichti­g wordt gereinigd met een milde zeep en lauw water. Na het wassen moet de huid voorzichti­g worden drooggedep­t. Wrijven is uit den boze, want dit kan tot beschadigi­ng van de acne leiden. Na het wassen kan het geneesmidd­el op de huid worden aangebrach­t. (mens en gezondheid/Foto:

fineartame­rica)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname