Times of Suriname

Voetschimm­el is een hardnekkig­e kwaal

-

Voetschimm­el wordt ook wel zwemmersec­zeem genoemd, omdat veel mensen met de schimmel besmet raken als ze in een zwembad zijn geweest. Voetschimm­el komt vaak voor, het is een hardnekkig­e kwaal. De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Hoe merk je dat je voetschimm­el hebt, wat kun je er zelf aan doen, welke antischimm­elmiddelen zijn er verkrijgba­ar en wanneer moet je in ieder geval de hulp van de huisarts inroepen?

Voetschimm­el

Voetschimm­el wordt ook wel zwemmersec­zeem genoemd. Het is overigens geen eczeem. Maar je kunt het ook oplopen als je bijvoorbee­ld zweet in slecht ventileren­de schoenen. Verder kan de oorzaak een verstoorde zuurgraad van de huid zijn, als je de voeten te vaak met zeep wast, verdwijnt de natuurlijk­e beschermin­g van de huid tegen schimmels.

Antischimm­elmiddelen/behandelin­g van voetschimm­el

Je kunt kiezen uit crème, strooipoed­er, huidspray, zalf, lotion. Je kunt de producten kopen bij een drogist, maar natuurlijk ook bij een apotheek. Laat je in ieder geval goed voorlichte­n!

Je kunt bijvoorbee­ld een middel kopen dat je maar één keer hoeft aan te brengen, maar let op, het is niet geschikt voor iedereen (bijvoorbee­ld niet voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoedi­ng geven). Je hebt ook middelen die de groei van de schimmel remmen maar deze niet doodmaken.

Pas als het bovenste laagje van de huid vernieuwd is, is de schimmel weg. Je moet dit middel gebruiken tot minstens een week nadat de verschijns­elen zijn verdwenen. Het is slim om ook je schoenen te behandelen, met strooipoed­er. Sokken kun je het beste binnensteb­uiten in de was doen, hele dikke sokken kun je behandelen met strooipoed­er. Ga naar de huisarts als de voetschimm­el na behandelin­g met een vrij verkrijgba­ar middel en de hygiënisch­e maatregele­n niet verdwijnt. Als je erg veel last hebt van de voetschimm­el, of er ontstaan ontsteking­en waar pus uit komt, als de verschijns­elen ook op andere delen van de voet optreden, als de nagels zijn aangetast, je ook uitslag hebt op andere delen van het lichaam, je een open been hebt, of diabetes hebt, ga naar de huisarts!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname