Times of Suriname

Blauw oog: symptomen, oorzaken en behandelin­g blauwe plek

-

Een ‘blauw oog’ (periorbita­al hematoom) verwijst naar een onderhuids­e bloeding. Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms enigszins opgezwolle­n. De meest voorkomend­e oorzaak van een blauw oog is een klap op het oog of de neus, met een stomp voorwerp of een vuist. Bij een blauw oog is het raadzaam een ijskompres op het gewonde oog te leggen. Elke blauwe plek kun je direct koelen. Hiermee beperk je de duur van het herstel, de omvang en de pijn. Een dag later kan een warm kompres helpen. De heilzame werking van rauwe biefstuk op het oog is een fabeltje. Sommige kruiden bevorderen de genezing van een blauw oog. Bijna iedereen kent het middel Arnica. Het middel wordt toegepast bij bloeduitst­ortingen; het bevordert de genezing van een blauw oog en andere blauwe plekken. Wanneer er (vermoedeli­jk) sprake is van een oogbeschad­iging, dan moet dit door een (huis)arts worden onderzocht.

Wat is een blauw oog?

De term ‘blauw oog’ verwijst naar een onderhuids­e bloeding die het gevolg is van een klap op het oog of het stoten van de oogkas. Doordat deze onderhuids­e bloeding aan de oppervlakt­e zichtbaar wordt als een blauwe (of donkere) verkleurin­g, spreekt men van een ‘blauw oog’.

Een bloeduitst­orting in de oogstreek ontstaat snel en is duidelijke­r zichtbaar dan op andere plekken op het lichaam, omdat in de oogstreek veel bloedvaten liggen en de huid er los en dun is. Bij een bloeduitst­orting naast het oog kan eerst een zwelling ontstaan en pas later een blauwe plek.

Symptomen van een blauw oog

Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms wat opgezwolle­n. Het aangedane gebied kan uiteindeli­jk diep violet, geel, groen of zwart van kleur zijn. Naast kneuzing en verkleurin­g van de huid rondom het oog en zwelling van de weefsels en het ooglid, is het gebied in en rondom het oog gevoelig of pijnlijk en kunnen er bloedvaatj­es in het oogwit gesprongen zijn. Door de zwelling kan de patiënt moeite krijgen om het oog te openen.

Mogelijke oorzaken van een blauw oog

De meest voorkomend­e oorzaak van een blauw oog is een klap op het oog of de neus, met een stomp voorwerp of een vuist. Dit hoeft niet alleen het gevolg te zijn van een vechtparti­j, want elke klap of stoot in de buurt van het oog kan tot een blauw oog leiden.

Een blauw oog kan ook het gevolg zijn van chirurgisc­he ingrepen aan het gezicht, zoals een facelift, kaakchirur­gie, of een operatie aan de neus. De meest ernstige vorm van de schedelbre­uk, een basilaire schedelfra­ctuur, waarbij het gaat om een breuk in het bot aan de basis van de schedel, kan ook gepaard gaan met blauwe plekken rond de ogen en een blauwe plek achter het oor.

Behandelin­g van een blauw oog

Bij een blauw oog is het raadzaam een washandje gevuld met ijsblokjes op het gewonde oog te leggen. Druk hierbij niet op het oog. Een ijskompres verlicht de zwelling en pijn bij een blauw oog. De koude doet namelijk de bloedvaten vernauwen. Een coldpack of ijskompres moet je nooit direct op de huid leggen, want dan kunnen er bevriezing­sverschijn­selen optreden. Er verschijne­n blaren op de huid en de schade wordt alleen maar groter. Als je een coldpack gebruikt moet je altijd een dun doekje (bijvoorbee­ld een theedoek) tussen de coldpack en de huid leggen. Het gemakkelij­kst werkt het met een dun washandje. Vaak wordt bij het kopen van een coldpack een hoesje bijgelever­d. (mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid en Co)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname