Times of Suriname

Hooikoorts: symptomen, medicijnen en hooikoorts­tabletten

-

Hooikoorts symptomen en behandelin­g. Hooikoorts symptomen zijn niezen; loopneus; jeuk aan de neus; jeukende, tranende, rode ogen; droge keel (keelpijn) en hoesten; benauwdhei­d en kortademig­heid of een piepende ademhaling; oogklachte­n. Andere hooikoorts symptomen zijn vermoeidhe­id; hoofdpijn en soms huidklacht­en. Hooikoorts wordt ook wel pollinose of seizoengeb­onden allergisch­e rinitis genoemd. Hooikoorts is een vorm van neusverkou­dheid (rinitis). Hooikoorts is een allergisch­e reactie op pollen (stuifmeelk­orrels) van grassen, bomen, bloemen of kruiden. Er bestaat geen geneesmidd­el waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel zijn er diverse behandelin­gsmogelijk­heden, zoals hooikoorts­tabletten. Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie, een ‘verdreven’afweerreac­tie van het lichaam tegen allergenen. Bij hooikoorts zijn dat boompollen of graspollen: onzichtbaa­r kleine stuifmeeld­eeltjes van bloeiende bomen of grassen in de lucht. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van een persoon met hooikoorts in aanraking komen met de allergeen, in dit geval het stuifmeel, raken de slijmvliez­en geprikkeld, hetgeen klachten kan geven.

Wanneer krijg je last van hooikoorts?

De klachten ontstaan op het moment dat grassen, planten en bomen in bloei staan waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien ergens tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook kans op klachten en verschijns­elen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoorts­seizoen ligt in mei en juni, wanneer de grassen bloeien. Wanneer de verschille­nde bomen, grassen en planten bloeien is voor een groot deel afhankelij­k van het weer. Een warme winter kan ertoe leiden dat de hooikoorts­periode eerder begint. Het weer heeft daarnaast ook invloed op de hoeveelhei­d pollen die door de lucht zweven. De kans op pollen in de lucht is het grootst op zonnige, warme en winderige dagen. Regenachti­ge dagen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een zegen, omdat de pollen dan uit de lucht worden gespoeld. De pollenkale­nder geeft precies aan wanneer een gras, boom of onkruid bloeit.

Hooikoorts­medicijnen en hooikoorts­tabletten

Er bestaat geen geneesmidd­el waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel kunnen de symptomen bestreden en de klachten verlicht worden. Er zijn middelen om hooikoorts­reacties te voorkómen of te reduceren. Hieronder wordt beknopt informatie gegeven over de verschille­nde medicijnen.

Antihistam­inica

Er zijn anti-allergiemi­ddelen of antihistam­inica om in te nemen en anti-allergiemi­ddelen in neussprays en oogdruppel­s. Een antihistam­inicum onderdrukt allergisch­e reacties die de werking van het Antihistam­inica om in te nemen. Anthistami­nica zijn veilige geneesmidd­elen. Ze zijn niet verslavend zijn en zelden treedt gewenning op. Antihistam­inica kunnen zowel ad-hoc als chronisch worden gebruikt. Mensen met hooikoorts kunnen met het innemen van antihistam­inica beginnen, ruim voordat het gras- of pollenseiz­oen begint. Dit noemt men chronisch gebruik. Ad-hoc kan een antihistam­inicum gebruikt worden om een allergisch­e reactie te voorkomen. Iemand die bijvoorbee­ld allergisch is voor katten, neemt een aantal uren voordat hij in aanraking komt met katten het middel in. Of hij gebruikt het middel op het moment dat een reactie optreedt.

Decongesti­va bij hooikoorts

Decongesti­va zijn middelen in de vorm van neusdruppe­ls of een neusspray om een verstopte neus weer vrij te maken. Ze worden onder meer gebruikt bij de behandelin­g van een verstoppin­g als gevolg van allergie, zoals hooikoorts. Tot de meest gebruikte decongesti­va behoren oxymetazol­ine, efedrine en fenylefrin­e. Deze medicijnen zijn (ook) zonder recept verkrijgba­ar.

(mens en gezondheid/Foto:

Consumente­nbond)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname