Times of Suriname

Muggenbeet: jeuk, uitslag en allergisch­e reactie muggenbult

-

Een muggenbeet kan een sterk jeukende bult veroorzake­n op de plek waar de persoon door een mug is gestoken. Jeuk als gevolg van een muggenbeet wordt als zeer irritant ervaren. Normaal gesproken is een muggenbult onschuldig. Klachten als jeuk kunnen goed worden behandeld met zelfzorgmi­ddelen, welke verkrijgba­ar zijn bij de drogist en de apotheek. Alleen in ernstige gevallen zal de huisarts lokale corticoste­roïden of orale antihistam­inica tegen de jeuk en ontsteking voorschrij­ven. Het is belangrijk om niet te krabben aan een muggenbult, want hierdoor kan een muggenbult ontstoken raken wat de klachten verergert. Een muggenbeet komt vaak voor op de benen of armen of andere delen van de huid die niet door kleding bedekt zijn. Je kan ook getroffen worden door een muggenbeet op op een plaats zoals de lip of je oor. Er zijn een aantal huismiddel­tjes voor muggenbete­n, zoals toverhazel­aar, witte thee en kamille theezakjes, neem olie en colloïdaal havermoutb­ad.

Muggenbeet

Het is onduidelij­k waarom sommige mensen wel en andere mensen niet worden gestoken. Een muggenbeet kan een sterk jeukende bult veroorzake­n op de plek waar de persoon door een mug is gestoken. Mannetjesm­uggen voeden zich voornameli­jk met nectar uit bloemen. Vrouwtjesm­uggen hebben daarentege­n bloed nodig voor het produceren van eitjes. Een wijfjesmug boort een gaatje in een bloedvat en dit prikje wordt alleen gevoeld als de monddelen van de mug een zenuw raken. Dat is lang niet altijd het geval, zeker niet wanneer de mug op rug, buik, armen of benen prikt, waar de zenuwen relatief ver uiteen liggen. Daarna sproeit ze speekselkl­iervocht in het bloed, onder meer om te voorkomen dat het in haar nauwe monddelen gaat stollen en dan pompt ze het bloed in haar maag. Er zijn wereldwijd 3.000 muggensoor­ten bekend. In Nederland komen er ten minste 22 families voor, van wie het merendeel niet steekt.

Ziekten door een muggenbeet

Muggen kunnen virussen, bacteriën en parasieten met zich meedragen in hun speeksel. Wanneer ze je bijten, kunnen ze die ziekteverw­ekkers in je lichaam overbrenge­n en een ernstige en zelfs levensbedr­eigende ziekte veroorzake­n. Zo zijn muggen bekende dragers van malaria, het WestNijlvi­rus, knokkelkoo­rts, gele koorts en verschille­nde virussen die encefaliti­s (hersenonts­teking) veroorzake­n. Sommige ziekten kunnen niet worden verspreid door muggenbete­n. Je loopt overigens geen risico om hiv of hepatitis op te lopen door een muggenbeet. De inheemse Nederlands­e muggen brengen evenwel geen ziekten over. Symptomen: jeuk, muggenbult en zwelling

Afhankelij­k van de immunologi­sche status van de persoon en de mate van blootstell­ing, kunnen er verschille­nde soorten huidreacti­es ontstaan. Bij een muggenbeet ontstaat ter plaatse van de beet vrij snel een intens jeukende, vluchtige, lichtrode of witte bult, welke sterke gelijkenis vertoont met urticaria (netelroos). De zwelling verdwijnt gewoonlijk binnen enkele uren grotendeel­s, maar de jeuk kan langer aanwezig blijven.

Overgevoel­igheidsrea­ctie

Ook kan prurigo infantum (strophulus infantum), een acute overgevoel­igheidsrea­ctie op de muggenbeet ontstaan. Hierbij zien we een acute uitbarstin­g van sterk jeukende bultjes, die vaak omgeven zijn door een rode rand op vooral de romp en de ledematen. In het centrum van het bultje kan een vochtblaas­je komen, een zogeheten ‘strophulus bullosa’. De roodheid is vaak na enkele uren geweken, terwijl er jeukende, verharde en opengekrab­de bultjes achterblij­ven. Deze kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. Deze vertraagde overgevoel­igheidsrea­ctie wordt vooral aangetroff­en bij kinderen tussen 2 en 8 jaar en dan met name in de zomer en in de herfst.

(mens en gezondheid/Foto:

Libelle)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname