Times of Suriname

Hyper en hypo

-

Wanneer de pancreas of alvleeskli­er niet of nauwelijks insuline produceert, blijft er veel glucose in het bloed. Bij een vingerprik of via labonderzo­ek worden dan hoge bloedgluco­sewaarden gemeten. Wanneer er hoge waarden boven de 7 mmol/I gemeten wordt, spreekt men van hyperglyca­emie of diabetes.

symptomen zijn:

• Veel dorst en veel plassen. • Afvallen zonder dat er een reden voor is.

• Ziek en beroerd voelen.

• Veel honger hebben, of juist helemaal niet.

• Wazig zien.

• Misselijk voelen of overgeven.

Wanneer de bloedgluco­sewaarden onder de 4 mmol/I gemeten worden, spreekt men van hypo. De symptomen van een hypo zijn:

• wazig zien

• zweten

• trillen

• wisselend humeur

• hoofdpijn

• moe

• hongerig gevoel.

Hyper

Te veel glucose in net bloed kan ontstaan door: te veel eten, te weinig of geen insuline, stress en ziekte. Wat te doen: overleg met arts.

Hypo

De

Te weinig glucose in het bloed kan ontstaan door: te weinig eten, te veel insuline, te lange of te veel lichamelii­ke insoannine. Wat te doen: koolhydrat­en nuttigen (dextro energiesui­ker-brood). In ernstige gevallen bij coma: glucagon spuiten door partner en waarschuwe­n.

Complicati­es

Diabetespa­tiënten kunnen bij een slechte behandelin­g te maken krijgen met complicati­es. De meest voorkomend­e complicati­es die kunnen optreden zijn: Ogen: slecht, dubbel, troebel zien of wazig zicht, oogontstek­ingen of pijn aan de ogen. Bij slechte of geen behandelin­g kan dit leiden tot blindheid.

Voeten: door diabetes kunnen bloedvaatj­es en zenuwen beschadigd raken. Hierdoor worden de voeten minder gevoelig en is de kans groot dat de patiënt niet voelt wanneer er een wondje ontstaat en het kan gaan ontsteken. Dat heet de ‘diabetisch­e voet’. Bij slechte of geen behandelin­g kan dit leiden tot beenamputa­tie. Zenuwen: bij te vaak hoge bloedsuike­rs kunnen de zenuwen in het lichaam beschadigd raken. Dit wordt ook ‘neuropathi­e’ genoemd. Hierdoor kunnen problemen ontstaan in het hele lichaam. Bedenk wel dat een deel van het zenuwstels­el de bloeddruk regelt, de werking van de hersenen, het hartritme en maag- en darmbewegi­ngen. Daarom is het belangrijk om stabiele bloedgluco­sewaarden te behouden om complicati­es te voorkomen.

Behandelin­g

arts

De gevolgen van een hypo kunnen leiden tot ‘in coma raken’ en uiteindeli­jk overlijden. Het is daarom belangrijk om stabiele bloedgluco­sewaarden te hebben. Wanneer iemand al diabetes heeft, is het belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van ‘een verhoogde bloedgluco­sewaarde’ en de gevolgen van een ‘te lage bloedgluco­sewaarde’. Nieren: een van de meest voorkomend­e complicati­es in Suriname zijn de nierproble­men door slecht gereguleer­de diabetes. De nieren filteren afvalstoff­en uit het bloed. Door diabetes ontstaat er steeds meer bindweefse­l in je nieren (net littekens); hierdoor kunnen afvalstoff­en in het lichaam blijven. Dit is niet goed en kan uiteindeli­jk leiden tot dialyseren. Op dit moment zijn er te veel mensen in Suriname die in deze fase zitten. Seksualite­it: door diabetes kunnen infecties ontstaan aan geslachtso­rganen zowel bij mannen als vrouwen. Bij vrouwen kunnen klachten ontstaan van een droge of pijnlijke vagina. Bij mannen is dat zichtbaar door erectiepro­blemen. Dit komt door een combinatie van neuropathi­e en vernauwde bloedvaatj­es. Bij mannen kan dit leiden tot impotentie. Depressie: door diabetes zijn een heleboel stoffen in het lichaam ontregeld. Depressie heeft veel te maken met dezelfde stoffen en hormonen.

(Lions Club Paramaribo

South)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname