Times of Suriname

SZF en EBS meest gesubsidie­erd

-

PARAMARIBO Over het eerste kwartaal van 2019 heeft de Surinaamse overheid al SRD 823 miljoen aan subsidies en bijdragen uitgegeven. De grootste bedragen aan subsidie zijn verstrekt aan het Staatsziek­enfonds (SZF) en de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), met respectiev­elijk SRD 189 miljoen om SRD 186 miljoen. Dit blijkt uit de overheidst­atistieken over het eerste kwartaal van 2019, gisteren gepublicee­rd door het Ministerie van Financiën.

Uit deze cijfers kan geconclude­erd worden dat de Surinaamse overheid op dit moment, als het om subsidies gaat, het meeste geld uitgeeft aan de BAZO-verzekerde­n. Dit komt, omdat de subsidie die het SZF van de overheid ontvangt, voornameli­jk het deel betreft dat door de overheid wordt gedekt voor elke BAZO-verzekerde. Sinds de instelling van de BAZO is de subsidie hiervoor haast elk jaar toegenomen en verwacht wordt dat tegen eind 2019 de overheid al meer dan SRD 800 miljoen alleen hieraan zal hebben uitgegeven.

Na het SZF is de EBS ook een van de grootste ontvangers van subsidie van de overheid. De EBS heeft over het eerste kwartaal van 2019 ongeveer SRD 186 miljoen aan opgewekte energie afgenomen van Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS) en GOw2 Energy Company Suriname NV, beide dochterond­ernemingen van Staatsolie. De overheid verrekent dit bedrag als subsidie met de EBS, vandaar dat de subsidiebe­dragen aan de EBS zo hoog liggen. De EBS hoeft dit bedrag namelijk niet te betalen aan de twee bedrijven en volgens de overeenkom­st mogen de twee bedrijven dit bedrag verrekenen met de overheid via hun belastinga­fdrachten. In het eerste kwartaal 2019 is ongeveer SRD 1.405 miljoen aan belasting- en niet-belastingi­nkomsten ontvangen. De trekkingen (leningen en andere financieri­ng) daarbij opgeteld, bezorgden de overheid SRD 1755 miljoen aan middelen om hiermee haar uitgaven te verrichten. Naast subsidies heeft de overheid in het eerste kwartaal het meest uitgegeven aan lonen en salarissen: SRD 678 miljoen. Als derde betreft het de kapitaalsu­itgaven: SRD 378 miljoen. Aan aflossinge­n en rentebetal­ingen zijn SRD 298 miljoen uitgegeven, terwijl goederen en diensten SRD 232 miljoen behelsden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname