Times of Suriname

Suriname en Bolivia willen meer uit vriendscha­p met Rusland Morales en Bouterse stemmen af in Paramaribo

-

PARAMARIBO - President Evo Morales van Bolivia en president Desi Bouterse zullen ongeveer drie uur met elkaar praten op het presidenti­eel paleis. De topbesprek­ing tussen de twee staatshoof­den begint woensdag om acht uur ’s morgens. Morales zal om twaalf uur ’s middags weer in zijn vliegtuig moeten zijn om richting Rusland te vliegen, waar hij enige zwaarwicht­ige zaken te bespreken heeft met de Russische president Vladimir Poetin.

Naar Times of Suriname verneemt, moeten Bouterse en Morales, trouwe bondgenote­n van elkaar, het een en ander afstemmen met betrekking tot ontwikkeli­ngen op het Zuid-Amerikaans­e continent. Het gaat om zowel geopolitie­ke als ontwikkeli­ngsprogram­ma’s waarbij de vriendscha­psband met Rusland aangeboord kan worden. Zo is Bolivia bezig een centrale op te zetten voor het opwekken van energie. Er gaat iets meer dan USD 300 miljoen gepaard met dit project dat met de hulp van Russische kennis wordt uitgevoerd. Ook wil het land nauwer samenwerke­n met Rusland om andere energiebro­nnen te ontwikkele­n, waaronder hydrokrach­t.

Morales zal ook voor Suriname een goed woordje doen bij Poetin. In de planning is ook een ontmoeting tussen Bouterse en Poetin, maar onduidelij­k is wanneer die zal plaatsvind­en, aangezien alle buitenland­se reizen tijdelijk on hold zijn gezet. Wat geopolitie­ke zaken betreft, zijn Bouterse en Morales vrijwel op één lijn aangaande de Venezolaan­se crisis en het pad dat er onder andere binnen de Organisati­e van Amerikaans­e Staten wordt bewandeld om een oplossing te brengen in de vele problemen in het land, die intussen zijn uitgemond in een humanitair­e crisis waarbij miljoenen mensen naar de buurlanden vluchten.

Wat de bilaterale relatie betreft, zullen Suriname en Bolivia deze keer drie overeenkom­sten onderteken­en, waaronder een intentieve­rklaring op ministerie­el niveau om een forum voor politieke consultati­es in het leven te roepen. “Met die MOU gaan we dus regelmatig­e consultati­es houden tussen beide ministerie­s op verschille­nde gebieden”, zegt Miriam Mac Intosch, directeur van het Ministerie van Buitenland­se Zaken.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname