Times of Suriname

Airbus teleurgest­eld over keuze Surinam Airways

-

PARAMARIBO - Volgens een e-mail van Airbus is het bedrijf teleurgest­eld en geschokt over het feit dat Surinam Airways ondanks zes maanden lang gesprekken met hem gevoerd te hebben, ervoor heeft gekozen haar geleasede A340, waarvan het contract eind van het jaar afloopt, te vervangen met eerst een Boeing 777200ER en later met een Boeing 7878. Volgens Airbus zou zijn A330-200-model een betere keus zijn geweest voor Suriname.

“De787-8 komt met vaste eigendomsk­osten die niet gecompense­erd kunnen worden door de vluchten die worden uitgevoerd door dit model, hetgeen dus betekent dat het niet winstgeven­d zal zijn voor de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM). De 777-200ER is ook al een 15-jaar oud model met een verouderd interieur”, meldt Airbus.

Er wordt aangegeven dat de 787-8 een complexe en dure overgang zal vereisen. “Alle piloten, technici en bemannings­leden moeten opnieuw getraind worden om dit toestel te kunnen bemannen. Dit zal het bedrijf meer dan USD 2 miljoen kosten, waardoor het meer onkosten dan winsten zal opleveren. De beslissing om een 777-200ER te gebruiken is daarom niet logisch, als men het bekijkt vanuit een economisch en technisch perspectie­f. Indien de SLM voor de A330 kiest in plaats van de 777/ 787, dan zal ze de komende tien jaar USD 30 miljoen besparen”, meent Airbus.

“Het A330-200 toestel van ons zou een veel betere keus zijn geweest. Vele studies hebben aangetoond dat de A330-200 de meest geschikte vervanger is voor de A340. Ten eerste is de A330 het populairst­e lange afstandsvl­iegtuig in de wereld. Ten tweede is de A330 de beste oplossing voor de SLM als het gaat om kostenbesp­aring en laagste risico’s, want het vereist veel minder technische ‘veranderin­gen’ en lagere uitgaven wat momenteel het geval is.

De totale operatione­le kosten van de A330 zullen 8 procent lager zijn dan die van de 787, hetgeen betekent dat men jaarlijks USD 3 miljoen kan besparen met de aanschaf van de A330”, legt Airbus in zijn mail uit.

Airbus ziet graag dat Surinam Airways alsnog de beslissing om met Boeingtoes­tellen in zee te gaan in heroverweg­ing neemt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname