Times of Suriname

Chinees Filmfestiv­al belooft weer spektakel

-

PARAMARIBO - Het vierde Chinees Filmfestiv­al dat komend weekend aanvangt, belooft wederom een waar spektakel te worden. Drie opeenvolge­nde weekenden zal het bioscooppu­bliek kunnen genieten van verschille­nde filmgenres, waaronder komedie, drama, actie, romantiek, fantasie, avontuur en animatie. In totaal zullen acht Chinese films met Engelse ondertitel­s vertoond worden, zegt ambassadeu­r Liu Quan van de Volksrepub­liek China.

De diplomaat zegt dat de drie voorgaande filmfestiv­als, die in TBL-Cinemas zijn gehouden, een waar succes zijn geweest. Het festival van vorig jaar bijvoorbee­ld heeft meer dan duizend bezoekers getrokken. Een ontwikkeli­ng die hem goed stemt, omdat Surinamers door dit cultureel evenement een ander beeld hebben gekregen van China, waardoor ze het land en de mensen ook beter begrijpen. Hij vertelt dat de afgelopen decennia China grote successen geboekt heeft op politiek, economisch, wetenschap­pelijk en cultureel gebied. Om de filmindust­rie als voorbeeld te nemen: vorig jaar alleen produceerd­e China meer dan duizend films met een totaal van bijna USD 9 miljard in box office. “China heeft nu de op één na grootste filmmarkt ter wereld, met een groot aantal films die internatio­nale erkenning eisen”, zegt de Chinese ambassadeu­r met enige trots. In vergelijki­ng met vorig jaar wordt het filmfestiv­al niet in oktober, maar in juli gehouden.

Over de selectie van de films is er ook goed nagedacht. Sommige van de films zijn blockbuste­r-hits: sommige hebben nationale of internatio­nale prijzen gewonnen. “Ik geloof dat mensen van verschille­nde leeftijden en artistieke smaak aan hun trekken zullen komen. Net als vorig jaar zijn alle films gratis toegankeli­jk. Geïnteress­eerden kunnen de tickets vooraf verzamelen op de dag van de vertoning bij TBL-Cinemas op basis van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’”, aldus Liu. Het festival start op 12 juli met de film Kung Fu Yoga en duurt tot en met 28 juli. In Kung Fu Yoga spelen onder anderen Jackie Chan, Disha Patani en Amyra Dastur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname