Times of Suriname

Bijna honderd auto’s over de kop

-

PARAMARIBO - Uit statistiek­en die het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s (KSV) heeft ontvangen van de afdeling Medische Registrati­e van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 98 auto’s over de kop zijn gegaan in het verkeer. Helmut Gezius, voorzitter van het KSV, zegt aan de krant dat er per maand gemiddeld 16 wagens over de kop zijn gegaan.

“Dit is een zorgwekken­de situatie.” Volgens Gezius heeft het hoogstwaar­schijnlijk te maken met hoge snelheid die gevoerd wordt door stoerheid. Dit brengt met zich mee dat de bestuurder­s de macht over het stuur verliezen. Hij geeft aan dat het ook voorkomt dat stoer rijgedrag van een bestuurder leidt tot een aanrijding, met als gevolg dat een andere auto (de benadeelde) over de kop gaat.

Volgens hem duidt het over de kop slaan van auto’s aan, dat er sprake is van een laag verantwoor­delijkheid­sbesef en zwakke risicoperc­eptie. “Ons verkeer geeft geen ruimte voor het overschrij­den van de maximumsne­lheid, maar het lijkt alsof de situatie de mensen juist uitdaagt om zich schuldig te maken aan een dergelijk rijgedrag.” De voorzitter van het KSV vindt dat het goed is om na te gaan welke voertuigen over de kop zijn gegaan. En ook is voor hem belangrijk dat nagegaan wordt wie de bestuurder­s van die wagens zijn. “Zo komt de groep in beeld op wie de handhaving gericht zou moeten worden.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname