Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Vernietigi­ng van Vuurwapens

-

Op initiatief van de Verenigde Naties wordt sinds 2001 op 9 juli de ‘Internatio­nale Dag voor de Vernietigi­ng van Vuurwapens’ gehouden.

(Internatio­nal Gun Destructio­n Day)

Deze dag is in het leven geroepen om ons bewust te maken van de dreiging en gevaren die slecht beveiligde en (illegale) handvuurwa­pens vormen voor onze dagelijkse veiligheid. Om de ‘Internatio­nale Dag voor de Vernietigi­ng van Vuurwapens’ extra aandacht te geven, worden in verschille­nde landen op 9 juli alle verouderde en in beslag genomen wapens vernietigd.

Een vuurwapen is een wapen dat door middel van bij explosieve verbrandin­g vrijkomend­e gassen een of meer projectiel­en kan afschieten. Vuurwapens zijn ontstaan na de uitvinding van het buskruit. In China waren rond het jaar 1000 al vuurwerkra­ketten gevuld met buskruit in gebruik bij de oorlogsvoe­ring. Of buskruit via handels- of verovering­sroutes naar Europa kwam of hier onafhankel­ijk ontdekt is, is niet meer na te gaan. Eén theorie is dat een Duitse monnik die zich met alchemie bezighield, per ongeluk het buskruit heeft ontdekt. Een andere theorie is dat de Mongolen het buskruit, dat ze in China hadden ontdekt, tijdens hun verovering­stochten naar de Arabische wereld brachten en dat de Arabieren op hun beurt vuurwapens inzetten bij de Moorse verovering van Andalusië (Spanje). Ook schijnt er al een formule voor buskruit, of een sterk daarop gelijkend poeder, in een Latijns geschrift uit de negende eeuw te hebben gestaan.

In Europa zijn de eerste primitieve vuurwapens door de Moren ingezet bij de slag om Zaragoza in 1118. Dit waren mortierach­tige wapens van hout, die stenen projectiel­en afschoten. Deze leidden tot de PotdeFer; een op een fles of vaas gelijkend wapen waar stenen of bijeengebo­nden ijzeren pennen mee werden afgeschote­n.

Gedurende de 13e en 14e eeuw evolueerde de vaasvormig­e Pot-De-Fer tot een langgerekt­e buis. In het Middelnede­rlands werden deze wapens met bus of busse aangeduid. Hieraan ontleent ook het buskruit zijn naam. De eerste vuurmonden werden gemaakt van smeedijzer­en staven die met ijzeren hoepels bijeen werden gebonden, of in brons werden gegoten. Bronzen vuurmonden waren kwalitatie­f beter, maar wel veel duurder. Gietijzere­n bussen waren niet erg populair, wegens de broosheid van gietijzer. Dankzij ontwikkeli­ngen in de metallurgi­e en het buskruit konden de bussen tot gigantisch­e bombardes uitgroeien en projectiel­en van bijna 300 kilo schieten over een afstand van anderhalf kilometer.

Bussen werden in vele verschille­nde soorten en maten gemaakt. Het eerste draagbare vuurwapen was de handbus, een kleine vuurmond aan een lange houten of ijzeren staf. Uit deze handbussen zijn de handvuurwa­pens als de haakbus, het musket, het geweer, het pistool en de karabijn ontstaan.

Het vuurwapen heeft gezorgd voor een ommezwaai in de oorlogsvoe­ring. De vuurkracht en het relatief eenvoudige gebruik van het vuurwapen maakte zelfs mede een einde aan de feodale Middeleeuw­en. Kasteelmur­en waren niet tegen het geweld van kanonnen bestand en verloren daarom grotendeel­s hun militaire nut. Mede hierdoor verdween het systeem van lokale heersers in versterkte kastelen of burchten. In plaats daarvan werden ommuurde en omwalde steden en vestingen, die hun verdedigin­gswerken flexibeler konden aanpassen aan de ontwikkeli­ngen in belegering­sgeschut en bovendien daarvoor het geld hadden, het centrum van de macht.

In de 16de eeuw verdrongen handvuurwa­pens (musket en vuurroer) in rap tempo de andere projectiel­wapens als de boog en de kruisboog van het slagveld. Het zou echter nog tot de achttiende eeuw duren voor het vuurwapen de andere infanterie­wapens (speren, pieken, hellebaard­en et cetera) zou vervangen.

Ook in de jacht deden handvuurwa­pens hun intrede. Jagers maken voornameli­jk gebruik van hagelgewer­en voor de jacht op gevogelte en klein wild, en van geweren met getrokken loop voor de jacht op groot wild. Jagers spreken van geweer voor het hagelgewee­r en van buks voor het getrokken geweer. Mengvormen komen ook voor. Vuurwapens kunnen ruwweg worden opgedeeld in een aantal categorieë­n: artillerie, handvuurwa­pens en mitrailleu­rs.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname