Times of Suriname

Operatieka­mers UMCG blijven dicht wegens tekort personeel

-

GRONINGEN Meerdere operatieka­mers in het Universita­ir Medisch Centrum Groningen (UMCG) houden voorlopig de deuren gesloten. Het Groningse ziekenhuis blijft kampen met personeels­tekorten en daardoor kan de noodmaatre­gel die een halfjaar geleden werd ingevoerd, nog niet worden opgeheven.

Door een gebrek aan specialist­isch personeel sloot het ziekenhuis vorig jaar vier van de 29 operatieka­mers. Ook het aantal bedden op de intensive care werd verminderd, zo meldt RTV Noord. Om bestaand personeel aan te houden, werd hen een premie van 5000 euro beloofd wanneer ze drie jaar zouden blijven. Ook gingen parttime medewerker­s extra werken en werd nieuw personeel aangetrokk­en en opgeleid. Ondanks al die maatregele­n is het tekort nog altijd niet opgevuld. Op volle kracht opereren gaat voorlopig niet lukken. “De sterkte van de dip die we nu meemaken hebben we niet voorzien, misschien konden we het ook wel niet voorzien. Er gingen meer mensen met pensioen dan verwacht en we hadden een hogere uitstroom naar onder meer de ambulancez­org”, vertelt anesthesio­loog Peter Meyer aan de regionale omroep.

De hoge werkdruk die door het tekort is ontstaan, is een belangrijk­e reden om de operatieka­mers nog langer gesloten te houden. “Als we mensen overvragen vallen ze uit”, aldus Meyer. “Dan zouden we mensen zodanig overbelast­en dat we nieuwe uitstroom creëren.”

Ook het aantrekken van buiten wil niet echt vlotten, omdat er een landelijk tekort is aan okpersonee­l.

Het UMCG kan voorlopig minder ingrepen inplannen, bovendien zijn er ook minder bedden beschikbaa­r. Het gevolg is dat de wachtlijst­en nog verder oplopen.

(De Telegraaf) AMSTERDAM De Amsterdams­e politie heeft gisteren voor de zevende keer in ruim een maand een medewerker geschorst. Het gaat om een 55jarige man die is aangehoude­n op verdenking van schending van zijn ambtsgehei­m, ambtelijke corruptie en computervr­edebreuk. Eind mei schorste de Amsterdams­e politie een medewerker op verdenking van fraude en valsheid in geschrifte. In juni werden vijf agenten van dezelfde eenheid geschorst voor plichtsver­zuim dan wel stalking, computervr­edebreuk of schending van het ambtsgehei­m.

De politie Amsterdam heeft in geen van de zaken de identiteit van de verdachten vrijgegeve­n. Ook is niet bekendgema­akt op welke afdelingen de politiemed­ewerkers werken en of zij zijn gearrestee­rd. In alle gevallen doet het Team Veiligheid, Integritei­t en Klachten nader onderzoek naar de schorsinge­n.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname