Times of Suriname

Lerarentek­ort op basisschol­en opnieuw toegenomen

-

AMSTERDAM - Basisschol­en komen op dit moment zo’n 3.500 leraren tekort, concludeer­t de PO-Raad op basis van onderzoek van DUO Onderwijso­nderzoek. Het tekort aan onderwijze­rs is daarmee circa 5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande schooljaar.

Een deel van het tekort kan de komende weken alsnog worden weggewerkt, maar de scholen verwachten voor 1.383 vacatures helemaal geen leraren te kunnen vinden. Vorig jaar ging het nog om 1.262 vacatures. Het gaat hierbij om zowel fulltimeba­nen als tijdelijke functies ter vervanging van zieke of zwangere leraren. Van de ruim driehonder­d ondervraag­de schoolbest­uurders geven twee op de vijf aan op zoek te zijn naar nieuwe leerkracht­en.

De PO-raad merkt op dat het aantal vacatures stijgt, terwijl minder scholen te maken hebben met een lerarentek­ort. De groeiende verschille­n tussen scholen leiden tot meer kansenonge­lijkheid voor leerlingen, vreest de sectororga­nisatie voor het primair onderwijs (PO). De schoolbest­uren stellen dat de onderwijsk­waliteit door personeels­tekorten onder druk komen te staan. “Dit is funest voor de leerlingen, hun toekomst staat op het spel”, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de POraad. Zij vindt dat het “aantrekkel­ijker” moet worden om leraar te worden.

Veel openstaand­e vacatures worden weliswaar de komende weken vervuld, maar de schoolbest­uren geven aan steeds moeilijker nieuwe leerkracht­en te kunnen vinden. Eén op de vier schoolbest­uren met tekorten geeft aan noodgedwon­gen onbevoegde­n voor de klas te zetten. Stagiaires van lerarenopl­eidingen worden vaker ingezet en meer leraren krijgen het verzoek later met pensioen te gaan. Daarnaast is er een tekort aan 320 schoolleid­ers en circa vierhonder­d onderwijso­ndersteune­rs. “Bijna een op de twintig scholen dreigt daarmee zonder schoolleid­er te komen te zitten”, aldus de PO-raad.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname