Times of Suriname

Save the Children waarschuwt voor nieuwe cholera-epidemie in Jemen

-

JEMEN - Tijdens de afgelopen zes maanden zijn al 439.812 Jemenieten getroffen door cholera. Maar liefst 203.000 van de getroffene­n zijn kinderen onder de 15 jaar. Uit cijfers blijkt dat 193 kinderen dit jaar aan de gevolgen van cholera overleden. Met het regenseizo­en voor de deur, vreest de organisati­e Save the Children voor een nog grotere uitbraak.

Het aantal sterfgeval­len als gevolg van cholera is enorm opgelopen. In het eerste half jaar van 2019 zijn negen keer zoveel Jemenieten aan cholera overleden dan in diezelfde periode vorig jaar. Door het aanhoudend­e conflict heeft cholera vrij spel. Vuilnis wordt niet meer opgehaald en rioleringe­n en toiletten zijn veelal gebombarde­erd. Daardoor is het oppervlakt­ewater in het land vervuild.

overal

Ruim 9 miljoen kinderen hebben geen toegang tot schoon water. Ook is er een groot tekort aan medisch personeel en zijn veel ziekenhuiz­en en gezondheid­scentra beschadigd. Ondervoedi­ng is nog altijd een groot probleem in Jemen. Juist dat maakt kinderen extra kwetsbaar voor cholera. Door hun verzwakte immuunsyst­eem hebben ze drie keer zoveel kans op deze ziekte. “We vrezen voor wat er in het regenseizo­en zal gebeuren. Zolang het conflict aanhoudt, is er geen mogelijkhe­id om aan schoon water te raken. Er is te weinig geld beschikbaa­r om onze hulpactivi­teiten uit te breiden, maar we doen alles wat we kunnen om zoveel mogelijk kinderen in leven te houden”, meldt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland.

Save the Children zorgt voor drinkwater­punten en gezondheid­sklinieken. Ook heeft de organisati­e waterzuive­ringssyste­men opgezet en biedt ze voorlichti­ng over het voorkomen van ziektes. Naast noodhulp en ondersteun­ing, roept Save the Children strijdende partijen op om zich aan het ‘Stockholm Akkoord’ (afspraken rondom staakt het vuren tussen de Houthi’s en de internatio­nale gesteunde regering, nvdr.) te houden. Ook wordt gelobbyd om gezondheid­s- en onderwijsp­ersoneel te blijven uitbetalen om te voorkomen dat het gezondheid­ssysteem verder instort.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname