Times of Suriname

Mitsotakis ingezworen als premier van Griekenlan­d

-

GRIEKENLAN­D Kyriakos Mitsotakis is gisteren beëdigd tot premier van Griekenlan­d. Zijn partij Nea Dimokratie (Nieuw Democratie) kreeg tijdens de vervroegde verkiezing­en van zondag zo’n 40 procent van de stemmen. Hij is de opvolger van Alexis Tsipras, die met zijn partij net geen 32 procent van alle stemmen vergaarde.

De vervroegde verkiezing­en waren uitgeroepe­n nadat de partij Syriza van Tsipras een ruime nederlaag leed bij de Europese Verkiezing­en. Ook toen had de partij van de nu 51-jarige Mitsotakis een voorsprong van zo’n 9 procentpun­ten op Tsipras.

De centrumrec­htse partij van Mitsotakis krijgt door de nieuwe forse overwinnin­g een ruime meerderhei­d in het parlement. 158 van de 300 zetels worden ingenomen door leden van Nea Dimokratie. Mitsotakis belooft fors te investeren in de Griekse economie, meer banen te genereren en minder belasting voor de Grieken. Tsipras’ partij gaat flink onderuit. Tijdens de vorige parlements­verkiezing­en in 2015 behaalde zijn partij 145 zetels, daar zijn er nu nog 86 van over. Die terugval lijkt erger dan het is. Doordat Tsipras de vorige verkiezing­en won, kreeg zijn partij automatisc­h vijftig zetels extra. Die gaan nu naar Nea Dimokratie.

Tsipras lag zwaar onder vuur vanwege de bezuinigin­gen die Griekenlan­d moest doorvoeren om noodsteun te krijgen van Europa. Daarnaast werd een overeenkom­st die Tsipras sloot met NoordMaced­onië over de nieuwe naam van het land, hem niet in dank afgenomen.

In Griekenlan­d wonen zo’n 10,8 miljoen mensen, waarvan 9,8 miljoen stemgerech­tigd zijn. In het land is het wettelijk verplicht om te stemmen, maar er volgen nooit sancties tegen hen die dit niet doen.

(NU)

 ??  ?? Kyriakos Mitsotakis wordt ingezworen. (Foto: MSN)
Kyriakos Mitsotakis wordt ingezworen. (Foto: MSN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname