Times of Suriname

Familie Ivana Smit ziet af van civiele rechtszaak in VS tegen Johnsons

-

BELGIË - De familie van Ivana Smit ziet af van een civiele rechtszaak tegen Alex en Luna Johnson. Het lukt niet om een advocaat in de Verenigde Staten te vinden die de zaak op no cure no paybasis wil doen.

In mei kondigden advocaat Sebas Diekstra en de familie Smit aan dat ze de Johnsons, die zij verantwoor­delijk houden voor de dood van het 18-jarige fotomodel, via een civiele procedure aan willen pakken. In zo’n rechtszaak wordt de tegenparti­j financieel aansprakel­ijk gesteld. Als het Amerikaans­e stel niet strafrecht­elijk vervolgd kan worden, dan maar zo, was de gedachte.

Het is afgelopen twee maanden echter niet gelukt een advocaat te vinden die de zaak aanneemt. De benaderde advocaten schatten de kans om te winnen te laag in. “Ze bellen niet eens terug”, zegt Ivana’s oom Fred Agenjo. “Iedereen claimt hier van alles, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om een no cure no pay-advocaat in Amerika te vinden”, reageert Alex Johnson. “Tenzij de juridische uitgangspu­nten voor een zaak zó slecht zijn dat geen enkele advocaat die aanneemt zonder betaling vooraf.’’ Ivana Smit overleed in december 2017 in de Maleisisch­e hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was van het balkon van de Johnsons op de twintigste verdieping gevallen. De tiener had veel drugs in haar bloed, bleek bij de autopsie. De politie in Kuala Lumpur en de rechtbank concludeer­den eerder dat Ivana’s dood een ongeluk was. Er loopt in Maleisië nog een hoger beroep van de familie Smit tegen de uitspraak van de rechter die de omstandigh­eden rond de dood van Ivana onderzocht. De familie Smit denkt dat er pas in 2020 uitspraak zal zijn. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname