Times of Suriname

Oeso en VN voorspelle­n daling voedselpri­jzen

-

PARIJS - Stijgende productivi­teit op boerderije­n zal de prijzen van veel voedingsmi­ddelen in de komende tien jaar laten dalen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties (VN) en Organisati­e voor economisch­e samenwerki­ng en ontwikkeli­ng (Oeso) dat gisteren werd gepublicee­rd.

In de komende tien jaar zal de mondiale landbouwpr­oductie met 15 procent stijgen, vooral door hogere opbrengste­n en productie-intensitei­t, niet zozeer omdat er meer land voor landbouwdo­eleinden wordt gebruikt, stelt het rapport. De productivi­teit zal sneller stijgen dan de vraag, wat leidt tot lagere prijzen voor granen, suiker, vlees, vis, katoen en de meeste zuivelprod­ucten. De internatio­nale prijzen voor zulke voedingsmi­ddelen dalen al enkele jaren, ondanks de groei van de wereldbevo­lking die zorgt voor meer vraag.

De lagere prijzen zijn gunstig voor consumente­n maar zetten druk op de inkomens van boeren die hun kosten onvoldoend­e verlagen door hun productivi­teit te verhogen, waarschuwd­en de organisati­es. Hierdoor hebben mogelijk meer boeren overheidss­teun nodig.

De prijzen voor rund- en schapenvle­es zullen naar verwachtin­g het sterkst dalen, met respectiev­elijk 1,9 en 3,7 procent per jaar. Hoge prijzen hebben gezorgd voor een sterke uitbreidin­g van de veestapels. Sojabonen zullen wel iets duurder worden, evenals plantaardi­ge olie, melkpoeder en ethanol.

Landbouw blijft fors bijdragen aan uitstoot van broeikasga­ssen, meldt het rapport. De rechtstree­kse emissies afkomstig van vee zullen de komende tien jaar met 0,5 procent per jaar toenemen. De toename is iets minder sterk dan de 0,7 procent jaarlijkse groei van het afgelopen decennium. (Beursduive­l/Foto: Duurzaam bedrijfsle­ven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname