Times of Suriname

VEB wil ophelderin­g over problemen Beter Bed

-

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbe­zitters (VEB) heeft Beter Bed om ophelderin­g gevraagd over het uitblijven van herstel in Duitsland en de financiële problemen die dit tot gevolg heeft. Volgens de organisati­e lijken beleggers te twijfelen aan de levensvatb­aarheid van het beddenbedr­ijf. De beurswaard­e van Beter Bed is de laatste weken flink gekelderd. Dat het niet goed ging in Duitsland was geen geheim, erkent de VEB. Maar eind vorige maand bleek dat het echt niet goed zat, toen Beter Bed naar buiten bracht dat het uitblijven van herstel tot geldproble­men op het hoofdkanto­or in Uden heeft geleid.

Het gaat om de Duitse keten Matratzen Concord, die kampt met de naweeën van een gifschanda­al. Schuimmatr­assen die het bedrijf verkocht, bleken te veel giftige stoffen te bevatten. Consumente­n lieten de keten daarna massaal links liggen.

Beter Bed onderhande­lt nu met zijn huisbanken over een oplossing en er wordt zelfs onderzocht of het Duitse dochterbed­rijf in zijn geheel of in losse delen verkocht kan worden. De VEB wil onder meer weten wat de mogelijke consequent­ies op holdingniv­eau zijn van een eventuele ontmanteli­ng van de Duitse activiteit­en.

Ook leven er zorgen over een eventuele claimemiss­ie. “Het is, mocht dit onverhoopt noodzakeli­jk zijn, de vraag of een emissie om de balans te versterken, kans van slagen zal hebben. Er zal in dit scenario in ieder geval enorme verwaterin­g van toekomstig­e winsten optreden voor bestaande aandeelhou­ders”, schrijft de VEB. De beurswaard­e van Beter Bed ligt momenteel rond de 40 miljoen euro. Ruim drie jaar geleden was de beddenverk­oper nog bijna een half miljard waard. De activiteit­en buiten Duitsland, en dan voornameli­jk die in de Benelux, kunnen zonder twijfel zelfstandi­g voortbesta­an, stelt de VEB. “Maar wat dat waard is, blijft onmogelijk in te schatten zolang onduidelij­k blijft hoe groot de Duitse afrekening zal worden.”

(De Telegraaf/Foto: MenA)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname