Times of Suriname

Blacklisti­ng

-

PARAMARIBO - De Surinaamse regering is tegen het wiswassen en het in circulatie brengen van geld dat afkomstig, dan wel bestemd is voor criminele daden. Dit liet president Desi Bouterse gisteren duidelijk blijken bij het startsein van de implementa­tie van de ‘Nationale Risk Assessment’ (NRA). Uiterlijk juli 2020 moet Suriname een verslag overleggen aan de ‘Financial Action Task Force’ (FATF) waarin het de status van 40 gestelde voorwaarde­n weergeeft. Indien Suriname niet aan de gestelde eisen voldoet, volgt een onherroepe­lijke wat een financieel­economisch isolement betekent.

Suriname heeft de tijd niet met zich mee. Landen doen gemiddeld twee tot drie jaar erover om wetgeving en maatregele­n te treffen die in lijn zijn met de regels van de FATF. Suriname heeft ruim een jaar om het voor elkaar te krijgen. Er is breed draagvlak gezocht bij onder andere

blacklisti­ng,

de politieke oppositie, omdat een blacklisti­ng de totale samenlevin­g zal treffen. In De Nationale Assemblee (DNA) zijn er wat wetten geslagen die de fundering moeten vormen voor het ingezette compliance-proces. De oppositie heeft daar ook haar medewerkin­g aan verleend. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt alle medewerkin­g toe aan de NRA-commissie die geleid wordt door jurist en gewezen justitiemi­nister Jennifer van Dijk-Silos.

President Desi Bouterse is ingenomen met het draagvlak dat er gisteren is getoond tijdens het startsein van de NRA-implementa­tie. “Ik sta hier om aan het Surinaamse volk mee te geven dat ik bereid ben mezelf te committere­n samen met deze regering, om duidelijk te maken dat de juiste politieke wil hiertoe helemaal aanwezig is”, zei Bouterse. Volgens haar zou de man op 27 maart zonder de wil van de ouders een meisje hebben weggebrach­t. Ook zou hij ontucht met het kind hebben gepleegd. Op 28 maart volgde de aangifte tegen Riaaz K. Mahadew zegt dat de man was gestopt om vruchten te kopen bij het slachtoffe­r. Hij nam het meisje mee in de auto om gras te gaan snijden. Volgens Mahadew vertelde het meisje dat Riaaz K ontucht met haar in de auto heeft gepleegd op een onbewoond gedeelte van de straat. Zij vindt dat het slachtoffe­r zeer consistent en gedetaille­erd haar verklaring­en aflegde. Het maagdenvli­es van het meisje is intact. Advocaten Irene Lalji en Murwin Dubois vroegen het Openbaar Ministerie nietontvan­kelijk te verklaren voor de ten laste gelegde schaking. Lalji zegt dat schaking een klachtdeli­ct is waarbij de moeder als klachtgere­chtigde aangifte moest doen. Omdat de moeder geen aangifte heeft gedaan, vindt zij dat het OM niet-ontvankeli­jk verklaard moet worden. Voor de overige strafbare feiten vroegen zij de man vrij te spreken.

De raadsvrouw sloeg er acht op dat het slachtoffe­r op de zitting op bepaalde vragen geen antwoord kon geven. Zij vindt verder dat Riaaz K zijn volledige medewerkin­g verleende voor DNAonderzo­ek. De vader van het slachtoffe­r heeft kleding aangeboden waaraan geen DNAsporen van Riaaz K zijn aangetroff­en. Volgens Lalji waren de spermaspor­en niet van de verdachte, waardoor de vraag open blijft van wie die wel zijn. Zij vraagt zich af hoe de helft van het verzinsel van het meisje geloofd kan worden en dat de ogen worden gesloten voor het DNA-bewijs. De advocaat wijst erop dat DNA-bewijs ultiem bewijs is dat uiterst betrouwbaa­r is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname