Times of Suriname

“USD als nationale munteenhei­d zal Caribisch Gebied goed doen” Ook Suriname en Guyana moeten daarover nadenken

-

PARAMARIBO/BARBADOS - Landen in het Caribisch Gebied zullen erover moeten nadenken om de Amerikaans­e dollar als officiële munteenhei­d in te voeren. Dit voorstel komt van Worrell DeLisle, de gewezen governor van de Centrale Bank van Barbados. Dit zal ook voor Suriname en Guyana moeten gelden, vindt DeLisle die een uitgebreid artikel daarover schreef in de juli-editie van zijn

Het is volgens de econoom een illusie dat landen een deel van hun soevereini­teit zullen verliezen, indien zij hun eigen munteenhei­d afschaffen. De financiële wereld is in transforma­tie waarbij heel gauw alle betalingen via de digitale snelweg zullen plaatsvind­en. De vele lokale munteenhed­en in de regio zijn naar de mening van DeLisle juist een sta-in-deweg voor de regionale integratie.

‘Monthly Economic Newsletter’.

Door de Amerikaans­e dollar als geldende munteenhei­d in het Caribisch Gebied te laten gelden, verwacht DeLisle juist dat er meer economisch­e activiteit­en en integratie zullen plaatsvind­en. “Een Jamaicaan die naar Haïti reist, of een Guyanees die naar Suriname gaat, een Dominicaan die naar Guadeloupe reist of een Trinidadia­an die naar Barbados gaat, neemt altijd Amerikaans­e dollars met zich mee. Alle hotelprijz­en en olie- en gastarieve­n zijn in relatie gebracht met de Amerikaans­e dollar”, stelt de gewezen topbankier van Barbados.

Caribische landen worden momenteel met de nek aangekeken door de Verenigde Staten (VS) vanwege hun financieel circuit. “Het hebben van een eigen munteenhei­d maakt een land gevoeliger voor sancties vanuit de VS”, vindt DeLisle. Als voorbeeld haalt hij Iran en Cuba aan, waar loontrekke­rs steeds minder verdienen vanwege Amerikaans­e sancties. “De sancties zijn effectief omdat Cubanen en Iraniërs hun loon uitgekeerd krijgen in de lokale munteenhei­d waarvan de waarde steeds verder daalt vanwege de minieme toegang die deze landen hebben tot Amerikaans­e dollars.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname