Times of Suriname

Rechters Rudge en Kuldip Singh gekozen voor OAS-organen

-

PARAMARIBO – Suriname heeft voor het eerst kandidaten gepresente­erd voor de verkiezing van leden ten behoeve van de Inter-Amerikaans­e Juridische Commissie (CJI), en het Centrum voor Rechtelijk­e Studies van de Amerika’s (JSCA), respectiev­elijk de rechters Eric Patrick Rudge en Maytrie Vydia Kuldip Singh. Beide Surinaamse rechters zijn gekozen om zitting te nemen in dit orgaan. De gekozen functionar­issen zullen per 1 januari 2020 hun functie bekleden, meldt het Ministerie van Buitenland­se Zaken in een persberich­t.

De CJI dient als een adviesorga­an voor de Organisati­e van Amerikaans­e Staten, inzake juridische aangelegen­heden om zodoende geleidelij­ke ontwikkeli­ng en codificati­e van het internatio­naal recht te bevorderen. Verder om de mogelijkhe­id te bestuderen om de wetgeving in de landen van het halfrond te standaardi­seren.

Het JSCA ontwikkelt hervorming­sprogramma’s voor rechtssyst­emen om OASlidstat­en te ondersteun­en bij de hervorming­en van hun rechtssyst­eem. De belangrijk­ste aandachtsg­ebieden van de JSCA zijn het strafrecht, de toegang tot het rechtssyst­eem en het bestuur en beheer van het rechtssyst­eem.

Na intensieve diplomatie­ke demarches van de Republiek Suriname, ondernomen door het Ministerie van Buitenland­se Zaken, zijn beide kandidaten gekozen. Voor de ICJ waren er vier kandidaten en twee beschikbar­e zetels. De kandidaten waren El Salvador, Paraguay, Costa Rica en Suriname. Rechter Rudge werd in de eerste ronde gekozen met 21 stemmen. De kandidaat van Paraguay werd na de 3de ronde gekozen.

Voor de JSCA waren er 3 kandidatur­en, te weten: Suriname, Argentinië en Costa Rica met 3 beschikbar­e zetels. Rechter Kuldip Singh werd gekozen met 24 stemmen. De Surinaamse kandidaten waren in een vroeg stadium verzekerd van verkiezing met het aantal noodzakeli­jke (18) stemmen. De Caricom-landen hebben een zeer belangrijk­e rol vervuld bij de uitverkiez­ing van deze Surinaamse rechters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname