Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Slang

-

Wist u dat er meer mensen doodgaan aan bijen en wespen dan aan slangen? Nou, dan weet u het nu. En dat is vandaag goed om te weten, want het is Werelddag van de Slang. Op 16 juli ieder jaar wordt de slang vereerd en aanbeden.

Er zijn meer dan drieduizen­d soorten slangen en de meeste mensen zijn er bang voor. Slangen zijn echter vaker banger voor mensen dan andersom. Slechts 375 soorten van alle slangen zijn giftig en de meeste daarvan leven in Azië en Australië. We kunnen allemaal beamen dat het fascineren­de dieren zijn. En daarom deze dag.

Wat kunt u dan doen? Dierentuin­en in Amerika besteden er extra aandacht aan. Let vandaag maar gewoon eens op waar die nieuwe laarzen uit het buitenland van zijn gemaakt.

Slangen (serpenten) zijn een groep van aan hagedissen verwante reptielen die behoren tot de orde schubrepti­elen (squamata). Alle soorten worden gekenmerkt door een naar verhouding zeer lang en dun lichaam en het ontbreken van ledematen. Slangen zijn duidelijk te onderschei­den van alle andere dieren en de meeste andere reptielen als krokodilac­htigen, schildpadd­en en brughagedi­ssen. Met sommige groepen van hagedissen is het onderschei­d niet zo duidelijk.

Slangen bewegen zich altijd voort op de buik en de huid is geheel bedekt met schubben. Andere typische kenmerken zijn het ontbreken van beweegbare oogleden en de aangepaste gepaarde organen als de longen en de nieren. Slangen komen vrijwel wereldwijd voor en de verschille­nde soorten leven in uiteenlope­nde habitats. Omdat ze koudbloedi­g zijn, leven de meeste soorten in warmere streken. Een aantal soorten is aangepast aan het leven in extreem droge omgevingen, zoals woestijnen. Er zijn echter ook slangen die ondergrond­s leven en veel graven of juist sterk zijn aangepast aan een leven in waterige milieus zoals rivieren, meren en zelfs in de zee.

Slangen zijn door hun lang onbegrepen levenswijz­e en gedrag en hun vermeende, maar vaak overschatt­e giftigheid een symbool van het kwaad. In de Bijbel duikt de slang op als een vertegenwo­ordiger van de duivel in het verhaal van Adam en Eva. Er is inmiddels veel bekend over de levenswijz­e, de taxonomie en de voortplant­ing van slangen. Slangen werden ooit als zustergroe­p van de hagedissen beschouwd, maar inmiddels is bekend dat slangen evolutiona­ir gezien zijn ontstaan uit een groep van hagedissen.

Slangen hebben altijd dezelfde lichaamsvo­rmen, maar verschille­n wel iets in de bouw. Met name de grootte wisselt: sommige soorten blijven rond de 15 centimeter, maar er zijn ook slangen die meer dan 9 meter kunnen worden. Daarnaast zijn er zowel relatief zeer lange en dunne slangen als slangen die niet zo lang worden maar zo dik zijn als een vuist. De dwarsdoors­nede varieert van rond tot ovaal of driehoekig. In water levende slangen hebben soms een kiel op de rug. Slangen hebben een langwerpig lichaam en vaak wordt veronderst­eld dat ze een lange staart hebben. In werkelijkh­eid klopt dit niet: de meeste soorten hebben juist een relatief korte staart. De staart van een slang begint bij de cloaca aan de buikzijde. Deze cloaca is vanwege de daar afwijkende schubbenst­ructuur meestal eenvoudig te herkennen. De staart van de slang is zeer beweeglijk. Sommige soorten lokken prooien door de staartpunt als een worm heen en weer te kronkelen. De staartpunt is soms verhard, zoals bij de schildstaa­rtslangen (uropeltida­e; uro betekent staart en pelte betekent schild of plaat). De reden hiervan is niet duidelijk.

(Bron: FijneDagVa­n en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname