Times of Suriname

Flink minder studenten gaan meteen op kamers bij aanvang studie

-

DEN HAAG - Het aantal studenten dat de afgelopen jaren op kamers is gaan wonen, is sterk gedaald. Van de studenten die in 2017 begonnen met een studie aan een universite­it, woonde 41 procent binnen zestien maanden op zichzelf. Voor de afschaffin­g van de basisbeurs, in 2014, was dat nog ruim 60 procent.

Het aantal hbo-studenten dat binnen zestien maanden na de aanvang van de opleiding op kamers woonde, halveerde in deze periode naar 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de afschaffin­g van de basisbeurs in 2015 is studeren een stuk duurder geworden. Studenten kunnen geld lenen om hun studie te betalen, maar bouwen dan wel een studieschu­ld op. Het Interstede­lijk Studenten Overleg (ISO) noemt het ‘zeer verontrust­end’ dat de daling samenhangt met de invoering van het leenstelse­l. “Daar moeten we de ogen niet voor sluiten, maar handelen”, aldus bestuursli­d Rico Tjepkema. Hij stelt dat op kamers gaan een belangrijk onderdeel is van de studentent­ijd.

Uit een analyse van het CBS blijkt ook dat het inkomen van de ouders weinig invloed heeft gehad op de keuze om op kamers te gaan. Hbostudent­en met ouders in hoge welvaartsg­roepen gaan iets vaker op kamers (11,6 procent tegenover 9 procent), maar dat was voor de afschaffin­g van de basisbeurs ook al zo.

Er bestaan verschille­n tussen welvaartsg­roepen in de doorstroom van de middelbare school naar een vervolgstu­die, maar die zijn door de invoering van het leenstelse­l niet groter geworden. In 2017 studeerde 85 procent van de havo-afgestudee­rden met ouders in de laagste welvaartsg­roep binnen twee jaar aan het hbo. Voor kinderen met ouders in de hoogste welvaartsg­roep was dat iets hoger: 87,3 procent.

Het jaar voor de invoering van het leenstelse­l kende een piek in havo-afgestudee­rden die direct met een hbo begonnen. Ze sloegen een eventueel tussenjaar over om toch nog aanspraak te kunnen maken op de beurs. Sindsdien is de doorstroom weer wat afgezwakt en gestabilis­eerd. De doorstroom van het vwo naar de universite­it daalde niet na de afschaffin­g van de basisbeurs.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname