Times of Suriname

Thaise premier kondigt einde militair regime aan

-

THAILAND - De Thaise premier Prayuth Chan-ocha heeft gisteren zijn functie als hoofd van het leger officieel neergelegd. Hij meldt dat het Aziatische land na een militair regime van vijf jaar weer terugkeert naar een normale democratie.

De voormalige generaal werd in 2014 benoemd tot premier, nadat militairen na maanden van politieke onrust een coup pleegden. In de daaropvolg­ende jaren werd de macht van het leger uitgebreid met een nieuwe grondwet en nieuwe wetten.

In de periode na de staatsgree­p beloofden de generaals meermaals vervroegde verkiezing­en, maar die werden keer op keer uitgesteld. De Thaise bevolking mocht uiteindeli­jk afgelopen maart naar de stembus.

De nieuwe regering van Prayuth treedt dinsdag officieel aan. Het kabinet is gevormd door negentien legergezin­de partijen, die samen een kleine meerderhei­d in het parlement hebben.

Het senaat bestaat nog uit politici die gekozen zijn door het militair regime. Critici stellen daarom dat de democratie in het land wordt onderdrukt en de invloed van het leger op de politiek blijft bestaan, ondanks de aankondigi­ng van Prayuth. Volgens de premier was het politieke regime op meerdere vlakken succesvol, maar is het tijd om terug te keren naar een volledig democratis­ch land met een constituti­onele monarchie en een gekozen parlement.

In de toekomst worden problemen volgens het democratis­che systeem aangepakt, aldus Prayuth. Vorige week gebruikte hij zijn speciale bevoegdhed­en als legerleide­r voor het laatst om verschille­nde mediarestr­icties op te heffen en rechtszake­n van de militaire naar civiele rechtbank over te hevelen. (NU)

 ??  ?? De huidige premier Prayuth Chanocha van Thailand. (Foto: NOS)
De huidige premier Prayuth Chanocha van Thailand. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname