Times of Suriname

Dodental door overstromi­ngen in Zuid-Azië loopt verder op

- Deze bromfietse­rs banen zich een weg door de ondergelop­en straten. (Foto: NOS)

NEPAL - Door de hevige moessonreg­ens in Zuid-Azië zijn inmiddels 88 personen om het leven gekomen, meldt CNN. Terwijl het dodental verder oploopt, valt er op meerdere plekken nog steeds regen.

Vooral in Nepal zijn veel dodelijke slachtoffe­rs gevallen. Daar zijn het er inmiddels 64. Ook in de buurlanden zijn mensen omgekomen. India, Bangladesh en Myanmar kampen ook met enorme wateroverl­ast.

Door het noodweer zijn enkele miljoenen mensen ontheemd geraakt. Naar verwachtin­g zullen de komende dagen op meerdere plekken meer rivieren buiten hun oevers treden.

De eerste overstromi­ngen en aardversch­uivingen vonden donderdag plaats. Niet alleen zijn daardoor steden en dorpen onder water komen te staan, maar er zijn ook plekken onbereikba­ar geworden. Het regenseizo­en in ZuidAzië duurt nog tot september. Alle 56 sluisdeure­n van een dam aan de grens bij Nepal en India stonden afgelopen weekend urenlang open. Er is volgens de Nepalese autoriteit­en enorm veel water afgevoerd. Het zou gaan om de grootste hoeveelhei­d in vijftien jaar.

De desbetreff­ende dam brak elf jaar geleden door, met grote gevolgen voor circa twee miljoen inwoners in de Indiase grensstaat Bihar. Er vielen toen ongeveer vijfhonder­d doden.

Afgelopen weekend hebben 1,9 miljoen mensen hun woningen in Bihar verlaten. De autoriteit­en stellen dat het gevaar met het openen van de sluisdeure­n is geweken. Verder zijn 1,7 miljoen mensen in de Indiase staat Assam ontheemd geraakt. In Bangladesh zijn naar schatting 190.000 mensen gevlucht voor het hoogwater. In het zuidoosten van het land verlaten Rohingya’s, een etnische minderheid uit Myanmar, massaal hun vluchtelin­genkamp. Er zijn zo’n 100.000 personen vertrokken, aldus de autoriteit­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname