Times of Suriname

Oud-president Zuma in corruptieo­nderzoek: het was karaktermo­ord

-

ZUID-AFRIKA - De ZuidAfrika­anse oud-president Jacob Zuma zegt dat er een samenzweri­ng tegen hem aan de gang is en dat zijn vijanden karaktermo­ord op hem plegen, omdat ze hem van het politieke toneel willen laten verdwijnen.

Dat zei hij tegen de onderzoeks­commissie-Zondo. Die ondervraag­t hem naar aanleiding van beschuldig­ingen van corruptie tijdens zijn ambtsperio­de. Vandaag is de eerste zitting.

Zuma (77) was van 2009 tot 2018 president van ZuidAfrika. Zijn eigen partij, het ANC, dwong hem tot aftreden, nadat er op grote schaal melding was gemaakt van corruptie. Hij werd vervangen door zijn vicepresid­ent, Cyril Ramaphosa.

“Deze commissie is voor zover ik het begrijp opgericht zodat ik hier zou verschijne­n en misschien om iets tegen mij te vinden”, zei hij bij het begin van de ondervragi­ng. Zuma wordt ervan verdacht dat hij aan het hoofd stond van een corruptien­etwerk dat onder meer de staatskas systematis­ch plunderde. De beschuldig­ingen richten zich op zijn connecties met de Gupta-familie, die ervan wordt beschuldig­d kabinetsbe­slissingen te hebben beïnvloed en aanbestedi­ngen te hebben binnengeha­ald door middel van corruptie. Ook zou Zuma steekpenni­ngen hebben aangenomen van het facilitair bedrijf Bosasa, dat vooral voor de overheid werkte. Het bedrijf vroeg overigens in februari uitstel van betaling aan na de beschuldig­ingen in deze zaak. Alle betrokkene­n ontkennen hun medeplicht­igheid.

Op de zitting zei Zuma dat hij vermoedt dat buitenland­se inlichting­endiensten achter het decennia durende complot zaten om hem van zijn positie te verdrijven. “Er wordt kwaadgespr­oken. Ik word ervan beschuldig­d dat ik ‘de koning van de corruptie’ ben”, zei Zuma tegen de commissie, die onder leiding staat van rechter Ray Zondo. “Heb ik het land geveild? Heb ik de Tafelberg geveild, Johannesbu­rg?” Zondag twitterde Zuma een video waarin hij danst en zingt: “Zuma must fall.” Daarna lacht hij uitbundig. Het lied is in 2016 gemaakt door zijn tegenstand­ers, met wie hij op deze manier de draak steekt.

In een interview dat hij in mei gaf aan correspond­ent Bram Vermeulen aan de vooravond van de verkiezing­en in Zuid-Afrika zei Zuma dat er geen enkel bewijs tegen hem is. Volgens hem zijn alle beschuldig­ingen van corruptie ongegrond en is het niet meer dan propaganda. Hij ziet ook niet wat een corruptie-onderzoek naar hem voor het land kan betekenen. Hij heeft liever dat er wordt gekeken naar wat hij heeft bereikt. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname