Times of Suriname

Brussel dreigt met sancties tegen Turkije om gasboring

-

BRUSSEL - De Europese Unie gaat sancties afkondigen tegen Turkije wegens de gasboringe­n die dat land doet in wateren voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. “De provocatie­s van Turkije zijn voor ons allemaal onaanvaard­baar en we staan allemaal aan de kant van Cyprus”, zei de Duitse minister van Europese Zaken, Michael Roth na een overlegron­de van Europese ministers in Brussel.

Heel Cyprus is EU-lid en de Turkse Republiek NoordCypru­s bestaat uit het in 1974 door Turkije bezette gebied, maar dat wordt door vrijwel niemand als staat erkend. Turkije stelt echter dat het wel in zijn recht staat met boren op de plekken waar het dat doet. De zeebodem is er deel van het vasteland van Turkije of Turkije boort naar gas in het belang van NoordCypru­s, redeneert Ankara.

De EU zou onder meer denken aan het opschorten van de onderhande­lingen over de nieuwe Turks-Europese overeenkom­st voor de luchtvaart. Die zou het vliegen van en naar Turkije flink goedkoper gaan maken.

Ook wordt geopperd dat de EU gericht sancties gaat uitvaardig­en tegen bedrijven of personen betrokken bij de omstreden boringen. De Turken halen zich de woede van de Amerikanen ook al op de hals door de aanschaf van de Russische S-400-raket.

De VS wil niet dat deelnemend­e NAVO-landen, zoals Turkije, dat het op een na grootste leger van het internatio­nale verbond heeft, in zee gaan met de Russen. Amerika vreest dat daardoor strategisc­he radarinfor­matie naar buiten kan komen. Turkije zette de aanschaf ondanks de protesten gewoon door.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname