Times of Suriname

Mahrez dompelt Nigeria in rouw

-

VOETBAL - Algerije heeft zich zondagavon­d geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. In Cairo was de titelfavor­iet met 2-1 te sterk voor Nigeria. Na een eigen doelpunt van William TroostEkon­g wist Odion Ighalo vanaf elf meter gelijk te maken. Een verlenging leek onafwendba­ar, tot aan de 95ste minuut. Riyad Mahrez schoot een vrije trap genadeloos hard binnen en is voorlopig de held van Algerije. In de finale is Senegal aanstaande vrijdag de tegenstand­er.

Nigeria begon goed aan de halve finale en liet verzorgd voetbal zien. Toch was het eerste wapenfeit afkomstig van Ismael Bennacer. De Algerijn nam de bal vanuit de lucht op de slof, maar stuitte op de verdedigin­g van Nigeria. Aan de andere kant liet Chidozie Awaziem een goede kans onbenut. Zo ontpopte het duel in het Cairo Internatio­nal Stadium zich tot een open wedstrijd. Na een halfuur spelen, had de Algerijn Baghdad Bounedjah de kans op de 1-0, maar na een fraaie actie wist hij keeper Daniel Akpeyi niet te passeren. Algerije bleef aandringen en kreeg vijf minute voor rust op gelukkige wijze de voorsprong in de schoot geworpen. Na een goede actie op de rechterfla­nk van Riyad Mahrez werd de bal voorgebrac­ht. De bal werd van richting veranderd en ging via Troost-Ekong in het eigen doel: 1-0. Nigeria werd sterker en was dicht bij de gelijkmake­r via Alex Iwobi. Zijn afstandsch­ot ging maar net naast.

Met nog twintig minuten op de klok maakte Aissa Mandi van Algerije hands in het strafschop­gebied. Scheidsrec­hter Bakary Gassama gaf op advise van de VAR een strafschop aan Nigeria. Vanaf elf meter was Ighalo onverbidde­lijk en hij passeerde doelman Rais M’Bolhi. Waar beide teams zich op leken te gaan maken voor de verlenging, kreeg Mahrez diep in blessureti­jd nog een buitenkans­je vanuit een vrije trap. De vier minuten blessureti­jd zaten er al op toen hij mocht aanleggen vanaf zeventien meter van het doel. Een muur van zeven spelers was niet genoeg om de City-buitenspel­er van het scoren af te houden. Met een snoeiharde en onhoudbare vrije trap schoot hij Algerije naar de finale van de Afrika Cup. (VI)