Times of Suriname

Google start onderzoek naar gelekte spraakopna­mes Google Assistent

-

Google is een onderzoek gestart naar hoe geluidsopn­ames van Google Assistent zijn uitgelekt. Dat meldt het bedrijf in een blogberich­t. Nederlands­talige opnames die met de virtuele assistent van Google zijn gemaakt, werden gedeeld met de NOS en het Vlaamse VRT. Hieruit bleek deze week dat de spraakopdr­achten worden beluisterd door mensen die door Google zijn ingehuurd om ze te analyseren.

“We zijn ervan op de hoogte gebracht dat één van onze taalexpert­s ons beleid heeft overtreden door vertrouwel­ijke audiodata te delen”, schrijft Google. “Onze Security and Privacy Response-teams onderzoeke­n het probleem en ondernemen actie.”

Het bedrijf zegt de beveiligin­g van de systemen nog eens te onderzoeke­n, om ervoor te zorgen dat dit soort wangedrag in het vervolg niet meer plaatsvind­t.

Opnames ter van assistent

verbeterin­g

Normaal gesproken verwerkt de Google Assistent alleen geluidsfra­gmenten als de gebruiker ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ uitspreekt. Maar bij 153 van de duizend opnames werd ook audio opgenomen zonder dat het commando vooraf was uitgesprok­en. Google schrijft dat 0,2 procent van alle audiofragm­enten wereldwijd door taalexpert­s wordt geanalysee­rd. Daarmee moet de spraaktech­nologie verbeterd worden. Experts worden opgedragen geen gesprekken op de achtergron­d te transcribe­ren en alleen geluiden die aan Google gericht zijn te behandelen.

Het bedrijf noemt de inzet van taalexpert­s een essentieel onderdeel van de ontwikkeli­ng van spraaktech­nologie. Door mensen in te zetten, kunnen nuances en accenten beter begrepen worden. “Het is noodzakeli­jk voor het maken van Google Assistent.”

Alexa van Amazon

In april werd bekend dat duizenden werknemers van Amazon naar stemopname­s van gebruikers met een slimme Echo-speaker luisteren. Deze luidspreke­rs zijn te bedienen met stemassist­ent Alexa. De opnames worden uitgeschre­ven en van commentaar voorzien, om ervoor te zorgen dat Alexa spraak beter begrijpt en verwerkt. Ook hierbij kwamen soms opnames van privésitua­ties door. Of Siri van Apple dit ook doet, is niet bekend. Siri is naast de Google Assistent de enige virtuele grote stemassist­ent die in het Nederlands beschikbaa­r is. (NU/Foto: Google News)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname