Times of Suriname

VES bestudeert nieuwe landbouwre­gels EU

-

PARAMARIBO - De Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) roept in een persberich­t alle stakeholde­rs op, om te voorkomen dat onze agrarische exporten naar Europa worden stilgelegd. De VES ondersteun­t derhalve het initiatief van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) om tot daadwerkel­ijke oplossinge­n te komen met betrekking tot de nieuwe EU-regels en de impact voor de export van landbouwpr­oducten naar de EU.

Volgens de Surinaamse economen moeten beleidsmak­ers zich ervan bewust zijn dat de initiatiev­en en belangen van de eigen Surinaamse ondernemer­s en bedrijven moeten worden ondersteun­d, zodat de daadwerkel­ijke diversific­atie van onze economie wordt bewerkstel­ligd en werkgelege­nheid wordt gecreëerd.

Ter ondersteun­ing van de diversific­atie van de economie in de praktijk bracht de vereniging op 13 juli een bezoek aan InVitroPla­nts Grassalco NV, die staat op plantage La Sollitude in Commewijne. Deze ondernemin­g is in 2017 als dochterond­erneming van het staatsbedr­ijf NV Grassalco gestart. Een van haar eerste activiteit­en in april 2018 was het aangaan van een strategisc­h, technologi­sch en commerciee­l partnersch­ap met Vitropic uit Frankrijk. De leden van de VES mochten in het lab van InVitroPla­nts Grassalco NV het clonen van planten volgens de weefselkwe­ekmethode waarnemen. Hierdoor kunnen er duizenden clones, vrij van ziektes, geproducee­rd worden in enkele weken, in tegenstell­ing tot een aantal jaren op de traditione­le manier.

Met het clonen worden exacte kopieën van de planten gekweekt, waardoor er voor uniformite­it onder de planten wordt gezorgd. Het produceren van plantmater­iaal van voedselgew­assen waaronder ananas, zoete patat, gember, banaan, suiker, koffie en cacao is gericht op zowel de Surinaamse markt als op de regionale markten. Voor de sierplante­n wordt er vooral gekeken naar de Europese (waaronder Nederland) en Noord-Amerikaans­e markten. Tevens zal InVitroPla­nts Grassalco NV, in samenwerki­ng met Solicaz uit FransGuyan­a, plantmater­iaal produceren voor het rehabilite­ren van de bodems en herbebossi­ng van uitgemijnd­e gebieden.

Uit de discussie met de leiding bleek dat de door de EU aangekondi­gde strenge regels voor de export van agrarische planten ook voor het bedrijf een bedreigend­e factor is. Suriname blijkt te hebben nagelaten om te voldoen aan de reeds in 2016 gedane aanmaninge­n om de controle op de veiligheid van zijn agrarische exporten te verbeteren. InVitroPla­nts Grassalco NV gaf aan dat het als bedrijf er geen vat op heeft, aangezien hiervoor een nationale aanpak nodig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname