Times of Suriname

In zaak omgekomen baby: Vader hoort strafeis acht jaar en moeder vrijspraak

-

PARAMARIBO – Vader Shafiek B hoorde gisteren acht jaar celstraf tegen zich eisen, voor zware mishandeli­ng de dood ten gevolge hebbende van Riley, zijn baby van vijf maanden. Tegen moeder Warsha B is vrijspraak geëist.

Officier van justitie Astrid Niamat zegt dat Shafiek B in zijn naderverho­or, nadat hij eerst had ontkend, toegaf het slachtoffe­r zwaar lichamelij­k letsel te hebben toegebrach­t. “Hij sloeg haar overal waar er vlees was. Hij sloeg haar zo hard dat zijn vingertopp­en begonnen te branden. Hij sloeg haar op de dijen, billen, armen en wangetjes. Zij had vaak blauwe plekken die donkerder werden. Hij keek haar recht in de ogen alsof hij geen medelijden met haar had. Zodra hij naar haar keek, begon zij te huilen”, zei Niamat. Shafiek B legde daarna verschille­nde verklaring­en af, die volgens de officier van justitie nergens ondersteun­ing vinden. Volgens haar is uit het onderzoek gebleken dat de man steeds alleen met het slachtoffe­r was. Niamat nam bij haar strafeis mee dat Shafiek B in een verklaring aangaf, dat hij de baby op haar wang heeft gebeten, zodat zij hard kon gillen van de pijn. Omdat het kindje niet huilde, tilde hij haar op en schudde haar hard, zodat zij haar ogen kon openmaken. Als gevolg van het geweld is het slachtoffe­r overleden. Uit het rapport van de patholoog blijkt dat de baby is overleden als gevolg van inklemming van de hersenen door hersenbloe­ding en hersenzwel­ling als gevolg van ernstig stomphoofd­trauma en shaken babysyndro­om. Niamat zegt dat Shafiek B terugkwam op zijn verklaring en zei dat het slachtoffe­rtje tijdens het baden was gevallen. Hij beet haar toen op de wang en schudde haar door elkaar, omdat zij niet reageerde. Volgens haar vindt deze verklaring echter geen ondersteun­ing in de geneeskund­ige verklaring en het rapport van de patholoog. Bij de val van een baby van vijf maanden zouden er meerdere letsels zijn.

Uit het psychologi­sche rapport blijkt dat indien Shafiek B weer vader wordt of zorg krijgt over een baby, zijn persoonlij­kheidsprob­lematiek meer onder druk zal komen te staan, omdat hij graag alles perfect wil doen en bang is om te falen en om kritiek te ontvangen van anderen. Ook blijkt dat als de levensomst­andigheden instabiel zijn en voor extra druk zorgen, ook de risico’s op herhaling van een soortgelij­k feit inherent aan de persoonlij­kheidsstoo­rnis meer op de voorgrond zullen staan.

Warsha B heeft steevast ontkend. Niamat kwam niet tot het bewijs dat zij schuldig is. Op 5 augustus zullen raadsliede­n Raoul Lobo en Nalini Ramnarain hun pleidooi houden. WJ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname