Times of Suriname

Opkomst verkiezing­en Noord-Korea 99,98 procent

-

PYONGYANG - Bij lokale verkiezing­en in Noord-Korea heeft bijna 100 procent van de stemgerech­tigde kiezers zijn ‘stem’ uitgebrach­t. De regerende leider Kim Jong-un heeft ook op zondag gestemd, zo meldden de staatsmedi­a gisteren. De communisti­sche leiding liet volksverte­genwoordig­ers op het niveau van provincie, stad en gemeente kiezen.

Net als de verkiezing­en voor het Noord-Koreaanse parlement worden de om de vier jaar gehouden gemeentera­adsverkiez­ingen in de geïsoleerd­e staat als een formalitei­t beschouwd. Kiezers kunnen in elke gemeenscha­p alleen ja of nee stemmen voor een kandidaat van de Arbeidersp­artij. “Eén kandidaat voor elke stoel en één naam bij elke stemming”, schreef de Britse ambassadeu­r Colin Crooks in Pyongyang op Twitter.

De lokale verkiezing­en dienen volgens waarnemers vooral om de eenheid tussen bevolking en leiderscha­p te versterken. De krant Minju Joson riep alle in aanmerking komende kiezers op om een positieve bijdrage te leveren aan de consolidat­ie van de staat en het sociale systeem.” Het was de tweede lokale verkiezing sinds Kim Jongun aan de macht kwam, en na de dood van zijn vader Kim Jong-Il eind 2011 leider werd van de zelfverkla­arde kernmacht. Het land kampt al jaren met een chronisch voedseltek­ort. Begin mei meldde het Wereldvoed­selprogram­ma dat honger dreigt voor meer dan tien miljoen mensen in Noord-Korea.

(Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname